SPC u Crnoj Gori: Povucite zakon, branićemo svetinje

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori pozvala je crnogorsku Vladu da u povuče iz procedure Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Zahtijevamo od Vlade Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče prijedlog zakona. Ukoliko to vlada što skorije ne uradi mi ćemo još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava. Danas se zaklinjemo da ćemo čuvati braniti i obnavljati svoje svetinje, crkve manastire grobove naših predaka”, navodi se u proglasu koji je danas pročitan na Trojičindanskon saboru ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici na kome se okupilo nekoliko hiljada građana.

U proglasu se ocjenjuje da Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti nije prethodio transparentni dijalog.

“Pored više zahtjeva predstavnicima crkve nije omogućeno učešće u radnoj grupi za izradu zakona. Predstavnici vlasti i ne kriju da je ovo zakon protic SPC”, kaže se u proglasu.

“Više nego jasno je da se Prijedlogom zakona priprema otimanje hramova i pljačka crkvene imovine i to sa zlokobnim i nesagledivim posljedicama”, kazao na saboru je episkop budimljansko-nikšićki vladika Joanikije.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije je ranije danas, tokom liturgije u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, pozvao vlast da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski, a ne da stvaraju razdore i mržnju.

“Takve zakone da pišu, a ne da stvaraju razdore i mržnju i da na tome grade budućnost Crne Gore”, rekao je Amfilohije.

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti Vlada je usvojila 16.maja Iz Vlade tvrde da je akt usaglašen s najvišim pravnim standardima, dok iz Srpske crkve tvrde suprotno i nazivaju ga „otimačinom“. Posebno osporavaju odredbe da vjerski objekti i zemljište, koji su bili u državnoj svojini ili su izgrađeni zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica – postaju opet državna svojina.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, pozvao Vladu Crne Gore da povuče predloženi zakon, na što mu je s te adrese odgovoreno da Srbija neće kreirati zakone u Crnoj Gori. Potom je uslijedila oštra retorika drugih zvaničnika Beograda i Podgorice.Tome je prethodila izjava predsjednika države Mila Đukanovića da će obnoviti crnogorsku autokefalnu crkvu.

Crnogorska pravoslavna crkva ukinuta je dekretom regenta Aleksandra Karađorđevića 1920. i pripojena Srpskoj, odnosno Pravoslavnoj crkvi tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Crna Gora je južnoslovenskoj kraljevini prisajedinjena odlukom tzv. Podgoričke skupštine 1918, pri čemu je osim crkve, izgubila i svoje ime, državnost i dinastiju. Crnogorski parlament je 100 godina kasnije, krajem 2018. poništio te odluke.

(RSE/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*