Mljekari u BiH proširili listu zahtjeva

Mljekari iz oba bh. entiteta danas su proširili listu zahtjeva Vijeću ministara BiH, kojima bi trebalo da se, kako smatraju, zaštiti domaća proizvodnja, jer će u suprotinom doći do masovnih protesta.

Na sastanku u Bosanskoj Gradišci predstavnici upravnih odbora udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske i Federacije BiH, usvojili su šest novih zahtjeva, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Vladimir Usorac.

Pojasnio je da se novi zahtjevi proizvođača mlijeka odnose na uvođenje zaštitne cijene na koju će se naplaćivati dažbine pri uvozu mlijeka, mliječnih prizvoda i proizvoda od mesa, ukidanje uvoznih kvota na poljoprivredne proizvode i živu stoku dok se uslovi u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji ne izjednače s uslovima Evropske unije (EU).

Također, zahtijevu da se obezbijedi izvoz mlijeka, mliječnih proizvoda i proizvoda od mesa u Rusiju i Tursku, preko teritorije EU do kraja godine, zatim da nadležne institucije provjere uvoz mesa po odobrenim kvotama i da se prekontrolišu sve izdate potvrde, kao i da se cijena veterinarskog pregleda, po kamionu, pri uvozu, izjednači s cijenom pregleda prilikom izvoza u EU, te da se produži ročnost plasiranih kredita od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i Razvojne banke Federacije BiH.

Usorac tvrdi da, ako na sutrašnjoj sjednici Vijeće ministara BiH ne usvoji te zahtjeve i donese hitne mjere, ili ne zakaže posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o ovim problemima, proizvođači mlijeka i uzgajivači svinja iz RS, koji su im se pridružili u blokadi terminala u Bosanskoj Gradišci, blokirat će sve granične prelaze u BiH i institucije BiH.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*