Hoće li BiH postati jedina država bez svojih predstavnika u Vijeću Europe

Bosna i Hercegovina bi danas i zvanično mogla postati jedina od 47 zemalja članica Vijeća Evrope bez svojih predstavnika u ovom vrlo značajnoj instituciji.

Naime, danas bi trebalo da tim povodom bude održana sjednica oba doma Parlamenta BiH, na kojoj bi trebalo da odlučuju o ovom pitanju, a tu najavu pozdravili su i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, i Dragoslav Štefanek, šef Kancelarije Vijeća Europe u BiH.

Podsjećamo u proteklim danima Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH, upozorila je da nije moguće imenovati članove u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe sve dok ne bude održana sjednica Zajedničkog kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda, na kojoj će biti utvrđeni kriterijumi za izbor članova.

„To ne može uraditi nijedan pojedinac ili politička stranka. Svi se moramo ponašati odgovorno i raditi svoj posao kako bismo mogli očekivati određeni ishod“, rekla je Krišto.

Crnadak i Štefanek su, pak, pozvali sve političke partije da imenuju parlamentarnu delegaciju, a Štefanek je ponovio opredjeljenje Vijeća Europe da BiH učestvuje u radu i odlučivanju unutar njenih tijela.

Podsjećanja radi, Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je Vijeće ministara BiH da je danas posljednji rok za dostavljanje liste.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, rekao je da bi u slučaju propuštanja ovog roka, Vijeće Europe i EU trebalo da pozovu na odgovornost one koji su krivi za takvu situciju i stave te političke lidere na svoje crne liste.

(Radio Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*