Panonska jezera u Tuzli i liječnici preporučuju bolesnima

Slana Panonska jezera u Tuzli i ove godine obaraju rekorde posjećenosti. Turistička sezona počela je 7. juna, a do sada je desetine hiljada posjetitelja stiglo u Tuzlu i uživalo u čarima slanih jezera. Prije 16 godina, močvaru i leglo komaraca i zaraze, uz inicijativu Grada Tuzle, zamijenilo je prvo umjestno slano jezero.

Miris soli, peškiri,  plaža, sunce, sve podsjeća na morsku obalu. Panonska jezera u gradu soli već 16 godina atrakcija su za brojne kupače. Mnogi su skupocjene odlaske na more zamijenili odmorom u središtu Tuzle, donosi N1. “Mogu vam reći da ja ima jedno tri, četiri godine i ne idem na more. Što ja znam, mislim da pored ovoga i nema potrebe za tim. Ima i dosta mirisa koje ova omladina nabacuje na sebe, pa nam i miriše na more”, šali se jedan kupač. A osim što miriše na more, N1 doznaje da kupanje u tuzlanskim slanim jezerima i liječnici preporučuju kao dio terapije.

“Nakon operacije kralježnice više ne osjećam nikakve bolove, jer meni toliko godi ova slana voda. More više ne postoji za mene, ovo je moje jedino more gdje dolazim”, otkirva jedna Tuzlanka. Ne dolaze samo Tuzlaci na Panonska jezera, tu je i  grupa turista iz Subotice, iz Srbije. Prije četiri godine prvi put su bili ovdje, od tad, kažu, uvijek se ponovno vraćaju. “Fantastično je, mi smo bili prošle godine ovdje, tako da smo se sada vratili. Volimo ovdje doći, volimo Tuzlu, volimo vaš narod, tako da se ovdje lijepo osjećamo”, priča Dragana iz Subotice.

Panonska jezera od 2003. godine posjetili su mnogi turisti. U početku atrakcija za mještane i lokalne posjetitelje, danas opcija za odmor brojnih stranih turista. “Jako je lijepo, nisam ovo očekivao ovdje. Prvi put sam u Tuzli, prvi put u Bosni i Hercegovini. Uživam, prelijepo je”, ističe Cordatlan iz Rumunije.

Svoj dio plaže u Tuzli možete dobiti po cijeni od 4 KM za dnevnu kartu. Jezera su postala okupljalište za sve generacije. Danas upoznajemo i umirovljenike na plaži. Raslan Kamal je prije 50 godina iz Sirije doselio u BiH, danas sebe zove Bosancem i s društvom se svako ljeto vraća na plažu. Uživaju uz karte. “Mi smo ovdje već pet, šest godina, družimo se svi umirovljenici i mi imamo stol, stolice i igramo, zabavljamo i super nama”, kaže Kamal. Sezona je počela prije dva tjedna. Do danas, u samo nekoliko dana, preko 70.000 posjetitelja je uživalo u blagodatima Panonskih jezera. U upravi očekuju barem 55 sunčanih dana kako bi se oborio rekord posjeta iz 2017. godine. “Tada smo prodali 378 hiljada ulaznica, preko 400 hiljada je posjeta kada govorimo o broju posjeta, to je bila rekordna godina za nas u svakom smislu riječi i po prihodima i po broju posjeta. Ovo je 16. sezona rada Panonike, Panoniku je posjetilo preko 4 milijona ljudi od 2003. godine, a upravo smo 2003. godine otvorili ovo prvo slano jezero”, navodi Majid Porobić, direktor kompleksa Panonskih jezera.

Sve njih je od prvog dana dočekao i ispratio Mujo Sinanović, najstariji kupač i kako ga ovdje zovu – čuvar Panonike koji ima 92 godine. “Ovdje sam od otvaranja jezera prvi, evo sad je sedamnaesta godina, kada dolaze gosti kažem – dobrodošli gosti, da mi se dobro osjećate, da nam donesete dobro raspoloženje, a i da odnesete dobre dojmove, pa ih fino savjetujem ovo je jezero, ovo je banja, liječenje, ako ste došli iz zdravstvenih razloga, 20 minuta, pola sata u vodi, plivaj, vježbe radi, sat vremena, iziđi vani i uživaj”, priča Sinanović. Iako je tek početak sezone, gotovo svi smještajni kapaciteti u Tuzli su popunjeni, što je još jedna potvrda da Tuzla postaje ljetni biser Bosne i Hercegovine.

(Večernji.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*