Francuska se suočava s rekordnom vrućinom, temperature ove sedmice iznad 40 stepeni

Uslijed toplotnog vala koji je zahvatio veći dio srednje i zapadne Evrope, Francuska se suočava s rekordnim vrućinama. Očekuje se kako će temperature u ovoj zemlji narednih dana preći 40 stepeni.
Najveće vreline osjetit će stanovnici gradova na sjeveru Francuske, uključujući i Pariz. Temperature već danas dostižu 35 stepeni, a najtopliji dan će biti četvrtak, podaci su meteorološke stanice AccuWeather.

Širom Francsuke postavljene su privremene fontane, a javni bazeni će raditi duže u sklopu plana odbrane od toplotnog vala.

Kako kažu meteorolozi, iako će temperature iznositi oko 40 stepeni i iznad, osjetna temperatura će biti čak 47 stepeni u francuskoj prijestolnici i drugim gradovima.

Pored Francuske, temperaturni rekordi za mjesec juni očekuju i stanovnike Njemačke, Švcarske i Belgije.

Sigurnosni zvaničnici u Francuskoj svakog trenutka upozoravaju stanovništvo na opasnosti od vrućina, naročito nakon suočavanja s toplotnim udarom 2003. godine kada je zabilježeno 15.000 smrtnih slučajeva. Tada je izmjerena temperatura od 44,1 stepeni celzija.

Iz francuske nacionalne meteorološke stanice upozoravaju kako visoke temperature neće jenjavati do kraja vikenda, pa čak ni tokom noći kada se predviđa najniža temperatura od 20 stepeni celzija.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*