Izetbegović prekinuo sjednicu, HDZ i SNSD se nisu pojavili

Ni nakon 15-minutne pauze, koju je predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović dao kako bi se dala šansa da se obezbijedi kvorum za rad i odlučivanje, na sjednici se nisu pojavili delegati iz HDZ-a i SNSD-a. Sjednica stoga nije mogla biti održana, te je prekinuta.

S obzirom da joj prisustvuje samo šest od ukupno 15 delegata, predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović (SDA) dao je 15-minutnu pauzu, iako je, kako kaže, svjestan da kvoruma za rad i odlučivanje neće biti ni nakon nje.

Na zasjedanju se pojavilo šest delegata, i to svi iz Kluba bošnjačkog i jedan iz Kluba hrvatskog naroda (Zlatko Miletić, DF).

Sjednicu bojkotuje svih pet delegata iz Kluba srpskog (četiri iz SNSD-a i jedan iz SDS-a), te preostala četiri iz Kluba hrvatskog naroda (svi HDZ BiH).

S obrazloženjem neprisustva u javnost su izašli delegati Dušanka Majkić i Nikola Špirić, oboje iz SNSD-a, koji su poručili da je današnja sjednica sazvana mimo procedure predviđene Poslovnikom i mimo konsultacija s ostalim članovima Kolegijuma, ali i mimo ispunjavanja potrebnih preduslova da bi rad zakonodavne vlasti uopšte postojao.

– Evidentno je da je SDA blokirala izbor novog Vijeća ministara i dok ne odblokira imenovanje predsjedavajućeg nema šanse da SNSD radi unutar Parlamenta BiH. Neće biti imenovana radna tijela i jednog i drugog doma Parlamenta, i nema šanse da se imenuju ni delegacije u međunarodnim institucijama koje Parlament inače imenuje – rekla je Majkić.

Špirić, koji je ujedno i drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, naglašava da se zakazivanjem hitne sjednice krši Poslovnik.

– Upravo kada sam pomislio da je uslijedila kultura dijaloga i poštivanje Poslovnika, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović je zakazao hitnu sjednicu. Mi smo imali konsultacije unutar Kluba delegata SNSD-a i donijeli odluku da nećemo davati legalitet sjednicama koje čine kršenje Poslovnika i zakona, a konkretno prekršen je član 58 – istakao je Špirić.

Iznenađenje načinom na koji je iniciran i upućen poziv za sazivanje hitne sjednice Izetbegoviću je u dopisu izrazio prvi zamjenik predsjedvajućeg Doma Dragan Čović.

On navodi da je o zahtjevu za sazivanje hitne sjednice Doma službenim putem informiran 20. juna, a da je dan kasnije zaprimio i Izetbegovićev poziv za održavanje sjednice.

„Kako tokom naše intenzivne komunikacije prethodnih dana nismo razgovarali, niti je u jednom trenutku spominjana mogućnost sazivanja ovog i ovakvog vida zasjedanja Doma naroda, moram istaknuti kako sam iznenađen načinom na koji je isti iniciran i upućen. Uvažavajući naše dosadašnje razgovore, razvidno je da je nužno načiniti poslovničke i političke pretpostavke za održavanje sjednice Doma, s ovim ili nekim drugim dnevnim redom. Ako su ispunjene ove osnovne pretpostavke, moguće је očekivati i uspješnu realizaciju same sjednice“, naveo je Čović u svom dopisu.

Također, pozvao je Izetbegovića „da se svi suzdržimo od ovakvih i sličnih jednostranih poteza, koji svakako ne vode dogovoru i saradnji, nužnim za stabiliziranje prilika u BiH, te da odmah pokušamo zajednički pronaći kompromisna rješenja koja ćе našoj domovini donijeti prosperitet i ubrzati započete reformske рrocеsе na njezinom putu euroatlantskih integracija“.

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice nalazi se izbor članova stalnih komisija Doma nroda Parlamenta BiH – Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

Također, predviđeno je i imenovanje članova Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Ukoliko bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja šansa, BiH će biti jedina od 47 zemalja članica Vijeća Evrope, koja neće učestvovati u njenom parlamentarnom radu.

Na taj način izabrani poslanici i delegati neće moći da učestvuju u donošenju važnih odluka, kao što su izbor novog generalnog sekretara Vijeća Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Inače, na predloženom dnevnom redu za današnju sjednicu bio je izbor članova stalnih komisija Doma naroda Parlamenta BiH – Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

Bilo je predviđeno i imenovanje članova Delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Ni nakon 15-minutne pauze, koju je predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović dao kako bi se dala šansa da se obezbijedi kvorum za rad i odlučivanje, na sjednici se nisu pojavili delegati iz HDZ-a i SNSD-a.

Sjednica stoga nije mogla biti održana, te je prekinuta.

D.K.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*