Čović potvrdio: Krišto povukla apelaciju kojom osporava izbor delegata u Parlamentu FBiH

Ona je, naime, svojom apelacijom dovela u pitanje ustavnost principa 1/1/1 koji kaže da u Dom naroda Parlamenta FBiH mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake kantonalne skupštine.

“Mislim da je apelacija Borjane Krišto formalno povučena, a to je doprinos HDZ-a BiH unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH”, rekao je Čović.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održat će 5. jula sjednicu na kojoj će se odlučivati po zahtjevu Krišto.

Tako je Čović potvrdio pisanje našeg portala o mogućnosti povlačenja ove apelacije. Naime, ovaj njen potez dolazi nakon informacije da se većina članova Ustavnog suda već interno oglasila negativno po toj apelaciji. Kako ova apelacija ne bi propala, ona će se povući.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH se 31. januara ove godine proglasio nenadležnim po istoj materiji, odnosno u odnosu na apelacije zastupnika Stranke demokratske akcije po pitanju Uputstva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o popuni Doma naroda Parlamenta entiteta Federacije BiH.

Prema nekim informacijama, aktuelni predsjednik Ustavnog suda Zlatko M. Knežević sve vrijeme je odugovlačio ovaj proces i predmet Borjane Krišto nije stavljao na dnevni red sjednica. S tim u vezi treba naglasiti da je Knežević u više navrata tražio da se obrati Parlamentu BiH o stanju ustavnosti u BiH, odnosno o određenim odlukama Ustavnog suda.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*