Književnica Martina Mlinarević Sopta dolazi u Tuzlu

Regionalna zvijezda Martina Mlinarević Sopta u srijedu 26. juna biće gost knjižare ‘Buljubašić’ u RK Tuzlanka kada će u terminu od 15:00 do 17:00 sati biti upriličeno druženje sa čitaocima i potpisivanje knjiga.
Martina Mlinarević jedna je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih književnica. U posljednje vrijeme, fokus Martinina stvaralaštva proživljavanje je osobne borbe s izuzetno agresivnim karcinomom dojke, što joj je, kako kaže, iz temelja promijenilo život. I u ovoj situaciji Martina je ostala je dosljedna sebi; situacija u kojoj se našla potaknula ju je da pokuša senzibilizirati javnost prema oboljenjima od ove teške bolesti, a ženama koje su je preboljele poručuje da se hrabro i bez kompleksa nose s njezinim eventualnim posljedicama.
Svojom pisanom riječju, govorom o raku dojke dovela je do toga da ova tema ne bude tabu u našem društvu. Martina Mlinarević-Sopta autorica je knjiga “Neprocjenjivo”, “Ljetos i drugi ledovi” te “Huzur”. Rođena .1982. u Ljubuškom. Diplomirala englesku književnost. Bila je glavna urednica srednjoškolskih i studentskih novina u Mostaru. Radila kao dopisnik za Dnevni List. Poznata je po izuzetno britkom stilu, a veliku popularnost stječe kao kolumnistica vodećih internet portala na Balkanu (Poskok.info, Index.hr, Buka), baveći se kontroverznim društveno-političkim temama najuže vezanim za Hercegovinu radi čega je nemali broj puta bila izložena pritiscima.
Godine 2013. se povlači iz aktivnog komentiranja političke zbilje i objavljuje knjigu Neprocjenjivo koja je za kratko vrijeme osvojila srce publike. Iste godine kao jedina žena iz Bosne i Hercegovine bila je nominirana za najbolje novoobjavljeno poetsko djelo na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku “Slovo Makovo/Mak Dizdar”, nagradu koju dodjeljuje Grad Sarajevo u saradnji sa Fondacijom Mak Dizdar, Udruženjem pisaca BiH te PEN Centrom BiH. Iako više ne objavljuje u medijima, Martina Mlinarević aktivno piše na svojoj Facebook stranici. Bosanskohercegovački časopis za suvremene žene Gracija krajem 2018. godine proglašava je “osobom godine”.
(Tuzlanski.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*