Muškarci, 19. novembar je vaš dan

Uloga muškarca kao saveznika i partnera veoma je značajna u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, saopćeno je iz Agencije za ravnopravost spolova BiH povodom Međunarodnog dana muškaraca koji se obilježava 19. novembra.

Međunarodni dan muškaraca obilježava se s ciljem podizanja svijesti o zdravlju muškaraca i dječaka, promocije rodne ravnopravnosti te isticanja pozitivnih muških uzora u različitim oblastima društva.

Obilježavanje ovog dana prilika je da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu. Treba pokazati da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na okolinu kroz različite primjere, naglašavajući pri tome njihovu pozitivnu ulogu u društvu.

Radeći u partnerskoj saradnji sa ženama i djevojčicama, muškarci i dječaci su od ključne važnosti za ostvarivanje ciljeva ravnopravnosti spolova, navodi se u saopćenju.

U isto vrijeme, tim aktivnostima mogu se prevazilaziti problemi nastali stereotipnim stavovima da se muškarci nepravilno hrane i da su nemarni prema svom tijelu, kao i da je nasilje odlika “jakih” muškaraca.

Analize su pokazale da je životni vijek muškarca u prosjeku sedam godina kraći od životnog vijeka žene. Život muškarca u svijetu je povezan sa fizičkim i psihičkim opterećenjima zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju.

Postoji mišljenje da su nemar i nebriga prema zdravlju i tijelu vezani za muškarce te je važno da se od malih nogu svi uče zdravom načinu života.

Kada je riječ o promociji rodne ravnopravosti, u Agenciji za ravnopravnost spolova BiH ističu da promocija jednakosti putem dijaloga i zajedničkog obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca može doprinijeti jačanju rodne ravnopravnosti i poboljšanju odnosa među polovima.

Međunarodni dan muškaraca obilježava se od 1999. godine u 50 zemalja.

(N1)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*