Usvojen dnevni red hitne sjednice Predstavničkog doma

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u drugom krugu glasanja usvojili su danas dnevni red hitne sjednice te će biti razmatrano stanje u pravosuđu i situacija u vezi s povećanim prilivom migranata.

Predsjednik Kluba Stranke demokratska akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović zatražio je polusatnu pauzu u zasjedanju tog doma kako bi bili pozvani predstavnici relevantnih institucija na raspravu o stanju u pravosuđu.

Nakon usvajanja dnevnog reda prekinute hitne sjednice predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) dala je polusatnu pauzu na zahtjev Osmanovića, ali je i napomenula da na sjednicu nije pozvan niko od predstavnika nadležnih institucija.

Osmanović je obrazložio ovaj zahtjev potrebom da hitnoj sjednici o važnoj temi trebaju prisustvuju predstavnici Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV), institucije čiji godišnji izvještaj je pred poslanicima.

To je i prva tačka dnevnog reda sjednice koja je nazvana aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Prije pauze o toj temi je govorio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić koji je upozorio da čak 40 slučajeva ubistva u Bosni i Hercegovini nije riješeno, a to je samo jedan od zabrinjavajućih podataka kada je u pitanju pravosuđe u BiH.

Nabrojao je i imena ubijenih policajaca, građana i privrednika koji su svi, kako je kazao, brutalno ubijeni, likvidirani, a počinioci nisu otkriveni, a takvi podaci, kako je istaknuo, jasno ukazuju na potrebu reforme pravosudnog sistema u BiH.

Podsjetio je da je reforma rađena pod okriljem međunarodnom zajednicom koji su formirali i zagovarali reformu, kada je i nametnut ovakav sistem pravosuđa i sastav VSTV-a.

– Ta reforma ako nije najgora onda je jedna od najgorih reformi u BiH. Sada imamo VSTV koji je otuđeni centar moći, a afera “potkivanje” samo je vrh ledenog brijega, ali je još mnogo drugih stvari – stav je Nikšića.

Politički uticaj, naglasio je, kontaminirane su bh. pravosudne institucije te Nikšić smatra da je to razlog nepovjerenja građana u pravosuđe.

Uz konstataciju da kompletan sistem treba reformu, najavio je da je SDP spremna učestvovati u reformi koja će podrazumijevati konačno postizanje nezavisnosti pravosuđa, ali je upozorio i na potrebu funkcioniranja sigurnosno-obavještajnih službi koje će biti u službi države i građana.

Očekuje se nastavak rasprave o tom pitanju nakon pauze u zasjedanju.

federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*