Pompeo stigao u iznenadnu posjetu Afganistanu

Američki državni sekretar Mike Pompeo doputovao je u iznenadnu posjetu Afganistanu kako bi istaknuo potrebu za postizanjem mirovnog sporazuma i upozorio Iran da se ne miješa u unutrašnja pitanja te zemlje.

Pompeo je održao razgovore s predsjednikom države Ashrafom Ghanijem i premijerom Abdullahom Abdullahom, i sva trojica sagovornika usaglasili su se da je “mir najviši prioritet”. Šef američke diplomtije izjavio je da je cilj mirovnih napora postizanje mirovnog sporazuma prije 1. septembra.

Pompeo je istaknuo da je u januaru postignut dogovor u principu između Sjedinjenih Država i talibana, dodajući da se sveobuhvatni mirovni sporazum mora baviti borbom protiv terorizma, reguliranjem boravka stranih trupa u zemlji i trajnim primirjem.

Po pitanju borbe protiv terorizma, Pompeo je izjavio da su pregovarači skoro spremni da zaključe nacrt teksta u kome se talibani obavezuju da će osigurati da Afganistan nikada više ne postane utočište za teroriste.

“U svjetlu tog dogovora”, započeli smo rasprave s talibanima po pitanju stranog vojnog prisustva. Sve strane usaglasile su se da će finaliziranje sporazuma o prisustvu stranih vojnika otvoriti put za međuafganistanski dijalog i pregovore – izjavio je on novinarima ispred američke ambasade u Kabulu.

Ipak, dodao je da uprkos talibanskim izjavama nije dogovoren vremenski rok za odlazak američkih snaga iz Afganisatana.

Pompeo, koji se nalazi na bliskoistočnoj turneji, također je izjavio da nije u iranskom interesu da podriva mirovni proces u Afganistanu.

“Nadam se da će oni uvidjeti da je u najboljem interesu svakog regionalnog aktera da se ovaj mirovni proces kreće naprijed”, izjavio je Pompeo, prenosi dpa.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*