Mađarska usvojila porez na sapun, čips i super porez

Mađarski parlament je usvojio u utorak novi niz indirektnih poreza koji se odnose na strane firme, ali i sve vidove svakodnevnog života, uz brojne specijalne poreze uvedene od 2010.
Izglasani su novi “porez na sapun” i proširenje “poreza na čips”, dok je “super porez” na prihode koje mediji ostvaruju od reklama, doživljen kao napad na privatni kanal RTL Klub, kojem je stopa prešla s 40 na 50 posto.

Dan nakon novog protesta protiv vlade u Budimpešti, fiskalni paket je usvojen sa 128 glasova za prema 30 protiv, u parlamentu u kojem uvjerljivo dominira konzervativna stranka Fidesz populističkog premijera Viktora Orbana. Protiv su bili zastupnici stranke krajnje desnice Jobbik i ekolozi LMP. Opozicija nije učestvovala u glasanju.

Grupa RTL, podružnica njemačkog medijskog diva Bertelsmanna, jedina u Mađarskoj na koju se odnosi najviši “super-porez” na medije prošlog mjeseca je uložila pritužbu Evropskoj komisiji, ocijenivši da je taj porez diskriminatoran i prijeti “medijskom pluralizmu”.

Taj paket predviđa jednu drugu mjeru koja se odnosi na strane firme, a to je predujam za prehrambene analize od šest posto bruto-prometa za supermarkete čiji prihodi prelaze 300 milijardi forinti (blizu milijardu eura).

Porez je prozvan “porez Tesco” prema imenu britanskog maloprodajnog lanca Tesco, prenosi Hina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*