(VIDEO) NA MARGINI: “Mala škola dijabetesa Zlača 2019.” dodatno edukovala oboljelu djecu i njihove roditelje

O dijabetesu, jednoj od najproširenijih bolesti današnjice, se mnogo priča, ali zapravo se malo toga zna. Osim stručnjaka istinu o dijabetesu najbolje znaju oboljeli i njihove porodice. Kako bi djeca, u prirodi i kroz radionice, naučila što više i osamostalila se, pomogla je “Mala škola dijabetesa Zlača 2019.”, prvi petodnevni kamp za djecu oboljelu od dijabetesa tipa 1. U saradnji sa dijabetolozima Klinike za dijagnostiku Wiesbaden, Njemačka, kamp je organizovalo Udruženje građana, roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom “Novi horizonti” Tuzla.

Kamp je održan na Zlači, pod vođstvom Janike Ernst, dijabetolog edukatora koja je napravila kompletan jelovnik, raspored radionica, sportskih aktivnosti i boravka u prirodi, kako bi djeca imala što više dobrobiti od kampa. Na ljetnom kampu su u edukaciji, igri i druženju boravila djeca od 8 do 19 godina.

Na radionicama je zadatak socijalnog pedagoga bio da pokuša otkloniti dječije strahove, koje su dobili u školi, okolini i nesigurnosti jer su možda jedini u razredu oboljeli.

U okviru Kampa upriličena je i dodjela nagrade za najljepšu priču na konkursu na temu “Kako živimo ja i moj dijabetes” u kojem su učestvovala djeca oboljela od dijabetesa tipa 1 i njihovi roditelji.

Ovoj temi smo posvetili ovosedmično izdanje emisije “Na margini”.

Više u video prilogu:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*