Morski plodovi sadrže neke hranjive materije od vitalnog značaja za trudnoću

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u namirnicama poput masnih riba i sjemenki lana, najpoznatije su po povezanosti sa zdravljem srca, ali su također vitalne i za trudnice i njihove bebe.

Ove važne hranjive materije su povezane sa smanjenim rizikom od nastanka depresije kod budućih majki te boljom porođajnom težinom za bebe, zajedno s poboljšanim razvojem i funkcijom mozga, a potencijalno i prevencijom astme.

Tokom studije provedene u Španiji istraživači su pratili skoro 2.000 majki i njihovih beba od prvog trimestra trudnoće sve do pete godine života djeteta.

Oni su otkrili da konzumiranje velikih količina masne ribe tokom trudnoće može ponuditi umjerene koristi, uključujući poboljšanje kognitivnog funkcioniranja i određenu zaštitu od problema autističnog spektra. Prednosti su se mogle vidjeti i onda kada je majka jela samo oko 100 grama ribe svakodnevno.

Količina od oko 100 grama predviđena je smjernicama koje je postavila Evropska agencija za sigurnost hrane kako bi se izbjegao višak žive, iako nije bilo znakova da živa ili drugi zagađivači povezani s ribom imaju negativan učinak koji poništava njene očigledne koristi.

Međutim, mnoge žene širom svijeta izbjegavaju unos ribe čak i u vrlo malim količinama, što predstavlja zdravstveni rizik za njihovu bebu, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients.

Postoje mnogi sigurni izvori omega-3 masnih kiselina kao što su losos, inćuni, sardine, pastrmka i dagnje, a trebali biste izbjegavati tunu i skušu.

Ukoliko inače ne jedete dovoljno ribe, uzimanje suplemenata može nadomjestiti nedostatke omega-3 masnih kiselina u organizmu. Razgovarajte sa svojim ljekarom o pravoj količini.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*