Šveđani sve manje i manje koriste novac u svakodnevnom životu

Šveđani sve manje i manje koriste novac u svakodnevnom životu. U posljednjih nekoliko godina eksploziju bezgotovinskih transakcija izazvala je platforma i aplikacija Swish za novčane transakcije među građanima, koju je pokrenula grupa švedskih banaka.
Švedska je danas vjerovatno država koja je otišla najdalje u bezgotovinskom načinu života, a tome svjedoči i činjenica da više od polovine poslovnica banaka uopće ne prima gotovinu. Neke procjene govore da bi do 2030. godine Švedska u potpunosti mogla raskrstiti s gotovinom.

Skoro 40 posto Šveđana je 2010. izjavilo da su najnoviju kupovinu platili u gotovini.

Do 2018. godine taj procenat se drastično smanjio na 13 procenata, prema podacima Centralne banke Švedske.

Kada je riječ o tome koji način plaćanja preferiraju, Šveđani većinom dijele mišljenje da je to plaćanje karticom. Međutim, mnogi su istakli i probleme sa kojima se međunarodni stanovnici suočavaju u bezgotovinskom društvu.

Gabriel Pavico, koji se sa Filipina preselio u Švedsku, rekao je da je, iako je mislio da je redovno plaćanje karticom olakšalo njegov život, da se susreo s dva problema.

“Najneugodnije stvari bi bile kada bi se kartični sistemi slomili ili kada bi nam došli prijatelji i njihove međunarodne kartice ne bi bile prihvaćene u trgovini. To je velika neugodnost”, rekao je on.

Swish, mobilni sistem plaćanja, postao je široko prihvaćen u Švedskoj sa više od šest miliona korisnika. Zapravo, neke ustanove su počele prihvaćati samo Swish kao oblik plaćanja, a popularan je kod manjih preduzeća ili na tržištima. Iako se Swish može povezati sa bankovnim računima sa 12 najvećih švedskih banaka, nije moguće povezati ga sa stranim računom.

Bob, stanovnik Ujedinjenog Kraljevstva, ali čest gost u Švedskoj, kazao je da ima problem s ovim načinom plaćanja.

“Kao posjetilac ne mogu platiti na mjestima koja prihvaćaju samo Swish jer nemam Swish. I bez švedskog bankovnog računa ne mogu dobiti Swish. I bez prebivališta u Švedskoj, ne mogu dobiti bankovni račun , objasnio je.

Međutim, čitaoci su pronašli neke koristi od ove promjene u švedskom društvu.

Carys Egan-Wyer, rodom iz Velike Britanije, koja živi u Švedskoj od svoje desete godine, kaže da će bezgotovinsko plaćanje biti eko-prijateljsko te da je dobro za uštedu vremena i truda.

“Mislim da je bezgotovinsko plaćanje općenito dobra stvar za okoliš, ne moram više ići na bankomat”, rekla je Egan-Wyer.

Tom, stanovnik Malmea, rekao je da više nije zabrinut za lopove.

“Činjenica da sa sobom ne moram da nosim gotovinu čini da se osjećam malo bezbjednije i spriječava me da lutam okolo tražeći bankomate”, rekao je Tom.

S njim dijeli mišljenje i Jana Larsson, porijeklom iz Slovačke.

“Super je što ne moram nositi novčanik. Swish je nevjerovatna usluga u slučaju da zaboravim svoju karticu ili da pošaljem novac kolegama. To mi olakšava život”, kaže Larsson.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*