Klix.ba

Borci i Vlada usaglasili tekst Zakona o demobilisanim boracima, na potezu Parlament

Odbor za boračka pitanja i Radna grupa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine usaglasili su tekst Zakona o demobilisanim borcima, a sljedeći korak je paralmentarna procedura gdje bi trebao biti usvojen.

Predstavnici boraca i vlade su se na današnjem sastanku usaglasili oko prijedloga navedenog zakona koji će obuhvatiti par stotina hiljada pripadnika Armije RBiH i HVO-a.

“Jako je pozitivno što smo se usaglasili oko Prijedloga Zakona o pravima boraca, a valja reći kako će se nakon godinu dana napraviti analiza njegove primjene. Ovaj zakon i ovi zaključci tretiraju par stotina hiljada boraca Armije RBiH i HVO-a. Međutim, ukoliko se bude odugovlačilo i ne sazovu se sjednice u naredna dva dana, mi ćemo u okviru naših organa razmotriti situaciju, ali nećemo odustati od njega. Ovim zakonom ćemo imati obuhvaćene sve pripadnike Armije RBiH i HVO-a, njime ćemo riješiti sve one koji nemaju uvjeta za penzionisanje, a imaju 57 godina i koji su bili godinu u vojsci i najmanje 12 mjeseci na birou. Borci iznad 65 godina ne trebaju imati godinu biroa. Za ove ispod 57 godina ostaje obaveza kantona da se riješi njihov status u dogovoru s nama”, kazao je Munib Karić u ime koordinacije boračkih udruženja proisteklih iz Armije RBiH i HVO-a.

On kaže da je resorno ministarstvo obavezno da u narednih godinu izda karticu koja će biti važeća za sve pripadnike Armije RBiH. Kaže da će ove kartice donositi određene benefite za sve pripadnike kao što prednost pri liječenju, a također je istakao da će svaki nezaposleni borac na mjesečnom nivou imati uplaćenu zdravstvenu zaštitu, a najavljuje i razdvanje borbenog i neborbenog dijela u registru boraca.

“Zadovoljan sam što su predstavnici boraca i vlade podržali Prijedlog Zakona o pravima boraca koji je poslan u proceduru kako bi se što prije usvojio. Oni koji učestvuju u izradu zakona su zamoljeni da se suzdrže od dodatnih amandmana kako bi se usvojio što prije, insistirali smo da se hitno sazovu sjednice oba doma i usvoji rebalans budžeta kako bi se usvojio zakon te kako bi borci od mjeseca jula mogli konzumirati benefite. Dakle, bit će osigurana zdravstvena zaštita za borce, bit će osigurana prednost pri zapošljavanju i po prvi put kaznene odredbe za poslodavce koji to ne poštuju, novčana naknada za borce iznad 57 godina koji su nezaposleni i koji imaju najmanje 12 mjeseci vojske te po 5 KM za svaki mjesec za one koji su bili u vojsci. Još jednom se zahvaljujem prije svega predstavnicima boraca, ali i predstavnicima vlade s kojim smo došli do provodivog rješenja”, kazao je resorni ministar Salko Bukvarević.

Složili su se kako će nakon godinu moći obaviti detaljnu analizu te da će nakon tog perioda moći baratati kvalitetnim informacijama koje će im pomoći u adekvatnom zbrinjavanju svih demobilisanih boraca.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*