Francuski predsjednik: Nema proširenja EU

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ponovio stav da u postojećoj evropskoj strukturi nema mjesta da se govori o budućem proširenju.

Nakon prekida maratonskog samita koji je počeo u nedjelju uveče, francuski predsjednik je naglasio da evropski lideri moraju da ozbiljnije razmišljaju o pojednostavljenju unutrašnjih procedura i demokratskom kolektivnom funkcionisanju.

„I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbit ću svako proširenje prije dubokih reformi našeg institucionalnog funkcionisanja”, podvukao je francuski predsjednik.

Od preuzimanja dužnosti prvog čovjeka Francuske, Macron se otvoreno zalaže za stopiranje daljeg proširenja EU, prije unutrašnjih reformi evropskih institucija.

Macron je ocijenio da je prekid samita “potpuni krah” koji će biti loš za imidž Evropskog savjeta, te je odgovornost za ovaj neuspjeh prebacio na “neke lične ambicije”.

Šefovi država i vlada EU su nakon skoro 19 sati neuspješne rasprave prekinuli sastanak na kojem je trebalo da se postigne dogovor o imenovanju nosioca ključnih funkcija unutar EU.

Samit će se nastaviti u utorak u 11 sa namjerom da se postigne saglasnost o imenovanju predsjednika Evropske komisije, Evropskog savjeta, Evropskog parlamenta, viskog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i predsjednika Evropske centralne banke.

(RTV7/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*