Zvizdić: BiH ni za kakve novce EU neće biti sabiralište migranata

“Ne postoje ti novci koji nam mogu ponuditi da BiH bude sabiralište migranata. Naši kapaciteti su poznati, te kapacitete nekad prekoračimo, ali ih stalno pratimo. BiH neće biti sabiralište migranata. Unutar tih kapaciteta ćemo se ponašati”, kazao je Zvizdić.

Tema migrantske krize je na današnjoj sjednici Vijeća ministara oduzela najviše vremena. Ministarstvo odbrane dobilo je zadatak da prema Predsjedništvu BiH uputi Odluku o angažovanju inžinjerskih jedinica za sprečavanje ilegalnog prelaska granice BiH.

“Lokacije su tačno i precizno definisane, 10 ih je frekventno. Dio s granicom sa Crnom Gorom, Srbijom i ta odluka će biti pripremljena i upućena ka Predsjedništvu”, rekao je on.

Najavio je pojačanu kontrolu granice u saradnji s graničnim policijama Srbije i Crne Gore, a pripremljena je i inicijativa za prijem novih kadeta u Graničnu policiju BiH, njih 100 ili 150.

“Ide se zajedno s entitetskim i kantonalnim MUP-ovima. Šefovi ili vođe takvih jedinica bit će pripadnici Granične policije. Preferirat ćemo one MUP-ove koji su spremni finansijski podržati svoje službenike”, istakao je Zvizdić.

Navodi da su od koordinacionog odbora zatražili detaljan izvještaj utroška dosadašnjih sredstava za migrantsku krizu.

“Poslije ćemo vidjeti da li su sredstva usmjeravana u pravcu koji može riješiti migrantsku krizu”, kazao je Denis Zvizdić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*