U Sarajevu i Tuzli protesti zbog uništavanja prašume Amazon

U Sarajevu će se u petak u sklopu globalnog protesta Fridays fo Future, koji se održava svakog petka, ispred Vječne vatre raditi posebna vrsta protesta za klimu – posvećena deforestaciji, odnosno uništavanju Amazona. Akcija traje od 12:00 do 13:00.

Uništeno 2.000 kilometara amazonske prašume

Sarajlije na protestu za klimu: Ne kradite budućnost vašoj djeci!

U nedjelju,  7. jula će se u Tuzla pridružiti cijelom svijetu u akciji “Chalktivism for Amazon” odnosno crtanje na ulici zbog istog povoda.

Isto večer će i nekoliko simboličnih akcija crtanja kredom se dogoditi i u drugim dijelovima BiH, poput Zenice.

Bh. gradovi će se pridružiti akciji podizanja svijesti o rekordnom krčenju amazonske prašume. Brazilska vlada, uz pomoć kompanija za proizvodnju stočne hrane, pretvara prašumu Amazona u hamburgere, krčeći 1-2 hektara prašume svake sekunde.

“U ovom mirnom, ali jasnom protestu, koristit ćemo krede u boji i ispisivat ćemo poruke u kojima ćemo se protiviti krčenju Amazona, jer je u vremenu klimatske krize, kada nam je svako drvo na planeti važno, nedopustivo krčiti jedan od najvećih ekosistema na planeti, zarad bogaćenja male grupe investitora”, poručuju organizatori.

“To nije samo vegansko pitanje, ali ni ekolozima nije lakše nego nama.
Tako je alarmantno stanje za ove ljude u Amazoniji da trebamo napraviti odjek.

Ja neću da djeca Amazonije gube nadu jer ja nisam izašla na cestu i kredom na betonu napisala spasite nas velikim slovima.”, navela je tuzlanska aktivistica iz organizacije Vegani za život.

 

(Radio Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*