Gojaznost veći uzročnik raka od pušenja

Prema najnovijem istraživanju Instituta za istraživanje kancera UK, gojaznost uzrokuje veći broj slučajeva četiri vrste raka, koji su vrlo česti u Velikoj Britaniji, nego pušenje, javlja BBC.

Studija instituta pokazuje da su rak crijeva, bubrega, jajnika i jetre vjerojatnije uzrokovani prekomjernom tjelesnom težinom nego konzumiranjem duvana.

Milioni ljudi izloženi su riziku od raka zbog prekomjerne težine, a broj gojaznih osoba je duplo veći od broja pušača.

Institut je postavio reklamne panoe koje informišu o tome kako gojaznost uzrokuje rak, ali ubrzo je naišao na razne kritike. Naime, mnogi su zamjerili toj organizaciji što gojaznost često upoređuju s pušenjem, upozoravajući kako takvim potezima žele da posrame osobe koje imaju problema s debljinom.

Organizacija “Cancer Research UK” odgovorila je kako namjera kampanje nije da optužuje, odnosno posramljuje gojazne osobe ili prikaže da su pušenje i gojaznost uporedivi s obzirom na rizik od raka.

Pušenje je i dalje vodeći uzrok raka u Velikoj Britaniji, a gojaznost je na drugom mjestu, kažu iz Instituta.

Dok se broj pušača u Evropi smanjuje, broj gojaznih se povećava, što je činjenica koja zabrinjava mnoge zdravstvene stručnjake.

Naime, jedna trećina odraslih u Velikoj Britaniji ima problema s prekomjernom težinom.

Iako je uočena jaka povezanost između gojaznosti i raka, naučnicima još nisu u potpunosti jasni biološki mehanizmi koji stoje iza te uzročnosti.

Pretpostavka je da masne stanice stvaraju dodatne hormone i faktore rasta koji upućuju stanice na češće dijeljenje, što povećava vjerovatnoću nastanka stanica karcinoma.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*