U Sarajevu sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a

U Sarajevu će danas biti održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi na kojem će biti riječi o aktivnostima na povezivanju u regiji SEECP-a i šire, kao preduslovu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracionim procesima.

Domaćin sastanka je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Iz Ministarstva vanjskih poslova je saopćeno kako Bosna i Hercegovina na taj način završava jednogodišnje predsjedanje ovom regionalnom inicijativom, a koja je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u aprilu 2018. godine od Republike Slovenije.

Na sastanku u Sarajevu, na kojem će učestvovati visoke delegacije učesnica SEECP-a, predstavnici Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), bit će razgovarano o aktualnom zamahu integracija u Evropskoj uniji, aktivnostima na povezivanju u regiji SEECP-a kao preduslovu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracijskim procesima.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova Albanije Gent Cakaj objavio je jučer da ta zemlja otkazuje učešće na dvodnevnom Samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi u znak solidarnosti s Kosovom.

“Odnos organizatora prema Kosovu je neprihvatljiv i u suprotnosti je sa ciljem stvaranja atmosfere povjerenja, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti. Nema saradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno”, napisao je Cakaj na Twitteru.

Kosovski predsjednik Hašim Tači putem društvenih mreža je naveo da, uprkos spremnosti da učestvuje na samitu, ponižavajući poziv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine onemogućio je učešće i predstavljanje Kosova na tom sastanku.

Predsjedavajući Milorad Dodik rekao je da je Kosovo pozvano na Samit o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi u formatu koji je predviđen za takve sastanke, te da ga ne zanimaju “osjećaji” Hašima Tačija.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*