Preminuo reditelj ‘Diplomca’ Mike Nichols

Mike Nichols, Oscarom nagrađeni režiser filmova Ko se boji Virginije Woolf, Diplomac i Bliskost, preminuo je u 83. godini, javlja Tanjug.

Nicholsova karijera počela je krajem pedesetih sa komedijama koje je radio sa Elaine May. Njihov show Veče sa Mikeom Nicholsom i Elaine May nagrađen je Grammyjem za najbolju komediju 1961.

“U trijumfalnoj karijeri koja je trajala šest decenija, Mike je snimio neka od najčuvenijih djela američkog filma, pozorišta i televizije”, rekao je predsjednik ABC News James Goldson. “Bio je pravi vizionar”.

Nichols je rodjen u Berlinu gdje su se njegovi roditelji smjestili nakon što su napustili Rusiju. U SAD je došao kao sedmogodišnjak bježeći pred nacistima 1939. Odrastao je u New Yorku ali se zbog slabog engleskog i ćelavosti koja je bila posljedica vakcine protiv velikog kašlja, osjećao kao outsider, a kao student borio se protiv depresije.

Rediteljski debi imao je 1966. sa filmom Ko se boji Virginije Woolf, a njegov Diplomac napravio je od Dustina Hoffmana zvijezdu. Ovaj film donio je Nicholsu Oscara.

Glumci su rado sarađivali sa Nicholsom jer je umio da izvuče najbolje iz njih budući da je i sam učio glumu. Rado je sarađivao sa Jackom Nicholsonom, Meryl Streep i Emmom Thopmson. Radio je i sa Al Pacinom (Anđeli u Americi), Robinom Williamsom (Kavez za ptice), Harrisonom Fordom, Juliom Roberts, Natalie Portman, Cliveom Owenom…

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*