U demokraciji su muškarci viši

Muškarci koji rastu u demokraciji vjerojatno će biti viši od onih koji su odrastali u komunizmu.

Veza između demokracije i dobrobiti povezana je s kvalitetnijom prehranom, većim prihodima i životom oslobođenim društvenih i političkih okova, navodi se u novom istraživanju londonskog fakulteta ekonomskih i političkih znanosti (LSE).

U istraživanju čeških i slovačkih građana nakon pada komunističkog režima 1989. godine, politički ekonomist LSE-a Joan Costa-i-Font i njegova kolegica Lucia Kossarova pronašli su jasnu razliku u visini između dvaju režima.

Slovaci rođeni u demokraciji u prosjeku za centimetar i pol viši od sunarodnjaka rođenih u komunizmu. U prosjeku su dobivali 0,28 centimetara u visinu u svakoj godini demokracije. Kod Čeha je to išlo nešto sporije i rasli su 0,14 centimetara po godini demokracije.
Neobično, od kraja komunizma promijenila se samo visina muškaraca. Ženska statura ostala je ista i u Slovačkoj i u Češkoj. Vjerojatno je to odraz toga što im se život nije mnogo promijenio u demokratskom društvu.

Ova studija potvrđuje ranija ispitivanja provedena u Njemačkoj nakon pada Berlinskog zida. “Zapadni Nijemci bili su viši od onih s istoka za centimetar”, rekao je Costa-i-Font. “Još važnije, ta je razlika nastala nakon gradnje Zida, a poslije pada visina se uravnotežila – među muškarcima”, dodao je.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.