Tropska oluja Barry prerasta u uragan koji će pogoditi Louisianu

Tropska oluja Barry danas je počela donositi brze vjetrove i kišu širom obale Louisiane, a prema posljednjim informacijama, do sutra će prerasti u uragan.

Nacionalni centar za uragane SAD-a upozorio je na opasne olujne udare na jugu i jugoistoku države sa obilnim kišama koje se očekuju duž središnje obale Gulf i doline Mississippija.

Oluja, za koju se očekuje da će prerasti u uragan Barry kasno večeras ili sutra ujutru, polako se probija prema zapadu s vjetrovima brzine 50 kilometara na sat koji će ojačati u narednih 48 sati.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanrednu situaciju u Louisiani te ovoj državi dao pristup federalnim resursima za hitne slučajeve prije nego što dođe do oluje.

Upozorenja na uragan na snazi su u dijelovima Louisiane, dok New Orleansu prijeti opasnost od tropske oluje. Meteorolozi prognoiziraju kako bi vodostaj rijeke Mississippi sutra mogao doseći visinu od 5,7 metara, što bi bio najviši nivo u gotovo 70 godina. Brojni dijelovi New Orleansa već od jutros su pod vodom gdje se stanovnici čamcima izbavljaju iz grada.

Glavni prognostičar za uragane servisa Accuweather, Dan Kottlowski, kazao je kako očekuje da će uragan Barry sutra pogoditi Louisianu.

“Vjerojatno će biti kategorije jedan, ali mogao bi preći i u kategoriju dva. Bit će velikih poplava na nekim mjestima”, rekao je Kottlowski.

Stanovništvo širom Louisiane je u pripravnosti. Mnogi koji žive u obalnim područjima napustili su svoje domove, a spasilačke ekipe pružaju im potrebnu pomoć.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*