Crna Gora danas slavi Dan državnosti

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. juli 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na isti datum 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma, javlja Anadolija.

Povodom Dana državnosti, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u četvrtak priredio prijem, sa kojeg je poručio da savremena Crna Gora već živi svoj evropski život i s realnim optimizmom gleda u svoju evropsku budućnost.

Đukanović je ocijenio da 13. jul 1878. i 13 jul 1941. svojim značenjem, rezultatima, vrijednostima i svevremenim porukama usmjeravaju veliki tok savremene crnogorske istorije.

“Zahvaljujući tim istorijskim međašima i pregnućima današnjih generacija, Crna Gora je opet nezavisna, međunarodno priznata država, stabilna multinacionalna zajednica, ekonomski održiva i prosperitetna, pouzdan susjed i važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO i zemlja kandidat u poodmaklom pregovaračkom procesu za članstvo u EU. Berlinskim kongresom 1878. okončana je jedna velika oslobodilačka i državotvorna epoha u crnogorskoj istoriji. Crna Gora je tada potvrđena kao država u punom međunarodnom kapacitetu, i zauzela svoje mjesto u krugu evropskih naroda i država toga doba. U decenijama koje su slijedile, Crna Gora je stekla ugled države u kojoj se poštuju prava i slobode svih njenih državljana, posebno onih koji pripadaju manjinskim vjerskim i nacionalnim grupacijama.”, rekao je Đukanović.

Prijemu u Plavom dvoru na Cetinju su prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri. Tu su bili i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uručio je juče Trinaestojulske nagrade, najveće nacionalno priznanje književniku Draganu Peroviću, istoričaru i publicisti Božidaru Šekularcu i književniku Pavlu Goranoviću.

Povodom državnog praznika Dana državnosti Crne Gore, neradni dani su 13, 14. i 15. juli.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*