Tropska oluja Barry približava se kopnu Louisiane

Više od 30.000 ljudi ostalo je bez struje u američkoj državi Louisiani u nekoliko sati otkad se tropska oluja Barry približava južnoj i centralnoj obali SAD-a, prenose zvaničnici.

Prema podacima elektro kompanije Louisiane više od 29.000 korisnika pogođeni su prekidima struje od dva sata ujutro danas po lokalnom vremenu.

Najviše domaćinstava pogođeno je u Jeffersonu, Lafrušu, Assumptionu i Terbounu, sve mjesta u južnom dijelu Luisijane. Mjesta se nalaze istočno od Morgan Cityja gdje je najavljeno da će kasnije danas tropska oluja Barry stići na kopno, ojačana u uragan.

Obodi oluje već su počeli da udaraju podrućje Louisiane jakom kišom i poplavili su neke priobalne puteve.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja na tornado za tri okruga koja se graniče sa Jeffersonom ka zapadu, blizu New Orleansa.

Nacionalni centar za uragane je rano jutros saopštio da se tropska oluja Barry nalazi oko 115 kilometara južno od Morgan Cityja gde se očekuje da će prvo stići na američko kopno. Očekuje se da se kreće sjeverno kroz dolinu Mississippija danas i noćas. Oluja će slabiti kako se bude kretala dublje u kopno.

Ova oluja će biti proba za mjere preduzete da se spriječe poplave poslije uragana Katrina koji je razorio New Orleans prije 14 godina. Kasno sinoć stigle su dobre vijesti meteorologa. Stručnjaci predviđaju da će rijeka Mississippi u New Orleansu dostići najviše 5,2 metara, a ne vodostaj od 5,8 metara kao što je ranije prognozirano. Nasipi koji štite grad su visoki između šest i sedam i po metara.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*