Odluka o konkursu za poziciju direktora SIPA-e?

Na sjednici Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH biće razmatrano donošenje Odluke o raspisivanju Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata na poziciju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu.

Nezavisni odbor parlamenta BiH možda će danas donijeti odluku o raspisivanju javnog konkursa za sprovođenje procedure odabira kandidata na poziciju direktora Državne agencija za istrage i zaštitu.

Osim ovoga članovi Odbora razmatraće i izvještaj sa sastanka članova Nezavisnog odbora s rukovodstvom Granične policije, kao i informaciju o učešću članova Nezavisnog odbora u TAIEX misiji stručne procjene stanja, samostalnosti i odgovornosti organa za sprovođenje zakona u BiH.
“Nezavisne novine” su još ranije pisale da postoji problem kada je u pitanju izbor novog direktora SIPA s obzirom na to da, prema zakonu, direktora na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH imenuje Vijeće ministara.

S obzirom na to da je Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu i da nema podršku parlamenta BiH, mnogi su mišljenja da se u proceduru izbora direktora SIPA ne treba ni ići, odnosno da se ne smije dozvoliti da Vijeće ministara u tehničkom mandatu imenuje ljude na tako važne funkcije.

Osim direktoru SIPA, mandat ističe i Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije. Navodno već postoji dogovor da Bošnjaci opet imenuju svog čovjeka na tu poziciju, a Srbi na mjesto direktora SIPA.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*