Nastavljeno suđenje Srećku Aćimoviću za genocid u Srebrenici

Na suđenju Srećku Aćimoviću za genocid u Srebrenici, vještak neuropsihijatar je iznio nalaz i mišljenje prema kojem je zaštićeni svjedok SA-5 bio sposoban davati iskaze 2007., 2014. i 2017. godine.

Vještak Tužilaštva BiH Omer Ćemalović je kazao kako je ovaj nalaz sačinio na osnovu dostavljene medicinske dokumentacije, te da misli kako je svjedok bio svjestan značenja posljedica davanja ovih iskaza.

On je naveo i da, prema toj dokumentaciji, nema karakteristika koje bi dovele u pitanje svjedokovu sposobnost da dâ te izjave.

Odbrana se usprotivila ulaganju ovog nalaza i mišljenja, istaknuvši kako vještak nije mogao donijeti ovaj nalaz bez obavljanja pregleda i testiranja SA-5.

U unakrsnom ispitivanju vještak Ćemalović je rekao i da obavljanje razgovora sa SA-5 i uvid u njegove izjave ne bi dovelo do drugačijeg nalaza i mišljenja jer se traži sposobnost svjedoka prilikom davanja izjava 2007., 2014. i 2017. godine.

Optužnica tereti Aćimovića da je, kao komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade, u julu 1995. postupio po naredbi komande ove brigade i Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) da se Srebreničani iz škole u Roćeviću (općina Zvornik), s povezima na očima i zavezanih ruku, odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Nakon ulaganja ovog nalaza i mišljenja, Tužilaštvo je predložilo čitanje iskaza SA-5 iz 2014. i 2017. godine, kao i ulaganje transkripta iskaza datog 2007. Haškom tribunalu, čemu se Odbrana usprotivila.

Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog Tužilaštva zbog nemogućnosti SA-5 da pristupi na ročište.

Ove dokaze Tužilaštvo će provesti na ročištu 28. augusta, navodi BIRN.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*