Zbog urezivanja jednog slova na zid Koloseuma 20 hiljada EUR-a kazne

Jedan ruski turista, koji je u petak urezao početno slovo svog imena na zidu rimskog Koloseuma, osuđen je juče da plati kaznu od 20.000 eura, prenijela je agencija ANSA.

Taj 42-godišnjak uhvaćen je na djelu dok je oštrim kamenom u zid od cigle urezivao slovo “K” široko 17, a visoko 25 centimetara.

Odmah je uhapšen, a sud mu je u subotu izrekao kaznu od četiri meseca zatvora koja je odmah zamijenjena novčanom.

Ove godine to je peti posjetilac Koloseuma kažnjen zbog oštećivanja tog važnog zdanja kulturne baštine Italije. Prethodni su bili otac i sin iz Australije te dvojica maloljetnika iz Kanade i Brazila.

List “Il Messaggero” piše da je zbog njihovog vandalizma postavljeno još više kamera za nadzor kako bi se posjetioci pratili iz svih uglova, a preko razglasa na ulazu u Koloseum se na šest jezika ponavljaju uputstva o tome kako se treba ponašati tokom razgledanja.

Postavljene su i table na kojima su navedene kazne za prekršaje posjetilaca.

Koloseum, koji se naziva i Flavijev amfiteatar, jedan je od najpopularnijih spomenika i Rima i Italije i svijeta.

Taj najveći amfiteatar Rimskog carstva – dugačak 188 metara i 156 metara širok, dočekuje šest miliona posjetilaca godišnje.

Njegova restauracija je započela septembra 2013. godine, a košta 25 miliona eura, koje je dao Diego della Valle, vlasnik firme za proizvodnju luksuzne obuće “Tod's”. Radovi treba da se završe do proljeća 2016. godine.

(RTV7/Beta)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*