Romkinje “Bolja budućnost” i “Uspjeh”: Sjećanje na Rome stradale u 2.svjetskom ratu

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla u saradnji sa Ženskom romskom mrežom „Uspjeh“ u BiH uz finansijsku podršku OAK fondacije, Fonda otvoreno društvo BiH i OSCE misije u BiH organizuje 02. augusta posjetu spomen obilježju Donja gradina.

Cilj posjete je odavanje počasti stradalim Romima i Romkinjama tokom II Svjetskog rata. Drugi august se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Na taj dan 1944. godine nacisti su poslali u gasne komore 2.897 Roma u logoru Aušvic. Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Evrope i obilježava se širom Evrope. Procijenjeno je da je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće biti utvrđen. Na mjestu stradanja Jevreja, Srba, antifašista i drugih u Donjoj Gradini nalazi se masovna grobnica u kojoj je tadašnja NDH pokopala oko 40.000 Roma ubijenih maljevima, kamama, sjekirama, čekićima, sajlama i drugim sredstvima. Od 40.000 Roma koliko je brutalno pogubljeno, a većina su bili djeca, žene i starci.

Čekalo se 70 godina da se čuju riječi izvinjenja koje je izgovorila potpredsjednica njemačkog parlamenta Claudia Roth 2014. godine. U spomen na taj događaj Vijeće Evrope je na inicijativu brojnih romskih organizacija proglasilo 02. August Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*