Jablanički GSS spasio šest osoba na Čvrsnici

Pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Jablanica pronašli su i spasili u četvrtak ujutro na Čvrsnici skupinu od šest bh. državljana nastanjenih u Francuskoj među kojima je bilo i dvoje djece uzrasta 4 i 9 godina.

Šest osoba krenulo je u srijedu na planinarenje iz pansiona na Risovcu, a nakon što se do večernjih sati nisu vratili vlasnik pansiona alarmirao je GSS.

Odmah po dojavi GSS Jablanica pokrenuo je žurnu akciju potrage s osam obučenih gorskih spašavatelja i vlasnikom pansiona. Nakon cjelonoćne potrage, obitelj je pronađena u šest sati ujutro u četvrtak ispod vrha Mali vilinac.

Osobe su bile promrzle i iscrpljene s obzirom da se tijekom noći temperatura spustila do 7 stupnjeva Celzija, a puhao je i jak vjetar.

Po riječima Bojana Šunjića iz GSS-a u BiH, ovaj događaj u isto vrijeme odlično ilustrira kako se treba i kako se ne treba ponašati u planini.

Velika pogreška bila je što su kao neiskusni i neopremljeni izletnici krenuli u planinu, a još su sa sobom poveli dvoje maloljetne djece.

– Dobro su uradili to što su najavili svoje kretanje. Posebice je dobra stvar bila odgovorna reakcija vlasnika pansiona koji nije čekao da o nestanku svojih gostiju obavijestiti Gorsku službu spašavanja – rekao je Feni glasnogovornik Saveza gorskih službi spašavanja u BiH Bojan Šunjić.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*