Sarajevo: Protest ispred ambasade Hrvatske zbog izgradnje deponije nuklearnog otpada

Organizacija “Climate Save Bosnia” održaće danas u 12 sati mirni protest ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, zbog namjere Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora, blizu granice sa BiH, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada, saopćeno je iz ove organizacije.

Osim reakcija građana i eksperata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u prethodnom periodu, Hrvatska je ipak odlučila prekršiti ESPOO konvenciju o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu, jer je pri izradi Studije uticaja na okolinu propustila uzeti u obzir uticaj na okolinu i stanovnike BiH, navodi se u saopštenju.

Iz organizacije “Climate Save Bosnia” upozoravaju da deponija direktno ugrožava rijeku Unu, kao i oko 300.000 građana Bosne i Hercegovine, a najviše stanovnike općine Novi Grad.

Konačna odluka o gradnji deponije biće donesena u septembru 2019. godine, stoga je neophodno reagovanje prije donošenja iste, navodi se.

Ovim protestom od Republike Hrvatske zahtijevamo povlačenje odluke, poštivanje ESPOO i Aarhuske konvencije i razmatranje druge lokacije, koja neće biti štetna niti opasna po okolinu i zdravlje ljudi, saopšteno je iz “Climate Save Bosnia”.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*