Prva grupa budućih hadžija iz BiH otputovala za Mekku i Medinu, ispratio ih reis Kavazović

Avion s prvom grupom hadžija iz Bosne i Hercegovine jutros je poletio s Međunarodnog aerodroma Sarajevo za Medinu. Polasku je prethodilo okupljanje u džamiji “Kralj Fahd” u Sarajevu, gdje je zajedničku ikrar dovu proučio izaslanik sarajevskog muftije Abdulgafar ef. Velić. Zajedničkoj ikrar dovi za prvu grupu ovogodišnjih hadžija prisustvovao je i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazaović.

“Došao sam da s vama podijelim nekoliko trenutaka pred vaš odlazak, da vam zaželim hairli put na najsvetija mjesta, u našu Medinu i Mekku, moleći Dragog Boga da vam ukabuli vaš nijjet. Ono što je za vas važno, pored vašeg nijjeta, jeste i sabur. Na svakom putu moramo biti spremni da podnesemo određene napore. Takav je i hadž. Hadž je napor i tu je potrebna ta unutarnja borba, kako sa samim sobom, tako i sa šejtanom. Bit će potrebno da se saburom naoružate i da ovaj put podnesete kao pravi vjernici. Islamska zajednica, Ured za hadž i umru i cijela vodička služba potrudit će se da vam ovaj put što više olakša”, kazao je Kavazović.

Tri leta zakazana su za danas i to u 7:15, 8:30 i 22:20 minuta. U ovim avionima put Medine naći će se uglavnom hadžije Sarajevskog, Banjalučkog, Goraždanskog i dijela Bihaćkog muftijstva.

Ove godine iz BiH na hadž putuje ukupno 1680 vjernika.

Reis Kavazović savjetovao je buduće hadžije šta najviše trebaju činiti na ovom hodočašću.

“Najviše šta trebate činiti na hadžu je istigfar, odnosno da molite Allaha, dž.š., da vam oprosti grijehe. Stalno tražite od Gospodara da Vam primi dobra djela, a grijehe oprosti, jer su to najbolja mjesta i najbolje vrijeme za primanje pokajanja. Nastojite da što više vremena provedete u ibadetu. Ovo su vrući dani i teški za obaviti hadž, čuvajte svoje zdravlje. Vi mlađi ste obavezni kao muslimani da pomognete starijim hadžijama među vama. To je vaša obaveza kao što je obaveza i namaz obaviti. Vi ste sada jedan džemat i nastojte da kao braća i sestre budete jedni drugima pri ruci.

U utorak će biti organiziran jedan jutarnji let u 10:15 za preostale hadžije iz Bihaćkog muftijstva, i dva leta u večernjem terminu u 22:15 i 22:30 za hadžije iz Zeničkog muftijstva.

Četiri leta planirana su za srijedu, 31. jula ujutro u 10:00 i 10:15, te navečer u 22:15 i 22:30. Ovi letovi namijenjeni su za preostali dio hadžija iz Zeničkog muftijstva, zatim hadžije iz Tuzlanskog muftijstva i dio hadžija iz Travničkog muftijstva u avionu broj 9. U posljednjem desetom avionu koji će poletjeti 31. jula, putovat će drugi dio hadžija Sarajevskog muftijstva i sve ovogodišnje hadžije iz Mostarskog muftijstva.

Posljednjeg, četvrtog dana polaska iz Sarajeva put Medine, u četvrtak 01. augusta raspoređena su dva leta, u 10:00 i 10:15 minuta. U 11. i 12. avionu naći će se preostale hadžije iz Sarajevskog muftijstva.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*