Nastavljeni napadi na Idlib, ubijeno sedam civila

Najmanje sedam civila je ubijeno u napadima ruske i avijacije sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na naselja na području zone deeskelacije sukoba u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolija.

Prema informacijama lokalnih izvora, avijacija snaga Asadovog režima izvela je napade na selo Latmin, dok je ruska avijacija bombardovala selo Kefer Zita, na području zone deeskalacije sukoba u Idlibu.

Prema informacijama Bijelih kaciga, u udarima na selo Kefer Lita ubijeno je pet, dok je u selu Latmin ubijeno dvoje civila.

Lokalni izvori navode i kako se strahuje od povećanja broja stradalih, obzirom da su napadi nastavljeni.

U Idlibu kao utvrdi sirijske opozicije živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada. Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola miliona ljudi. Pripadnici Sirijske mreže za ljudska prava ranije su saopštili kako je u napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib, koje su režimske snage i saveznici izveli od 26. aprila do 12. jula poginulo 606 civila, od toga 157 maloljetnika i 111 žena.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*