Afganistanske snage i NATO ubili više civila nego ekstremisti

Afganistanske i NATO snage ubile su više civila u Afganistanu u prvoj polovini 2019. godine nego talibani i drugi ekstremisti, saopštila je Misija UN u izvještaju objavljenom danas. 

Najveći broj civila stradalo je za vrijeme afganistanskih i NATO operacija protiv pobunjenika, kao što su vazdušni napadi ili noćne racije na skrovišta ektstremista. Pobunjenici se često skrivaju među civilima.

U izvještaju UN misije u Afganistanu navodi se da su afganistanske snage ubile 203 civila u prvih šest mjeseci ove godine, a međunarodne snage 314, što je kupno 717 civila. U poređenju sa tim talibani, Islamska država i drugi ekstremisti su u istom periodu ubili 531 civila.

Kako se navodi, od ukupnog broja civila koje su ekstremisti ubili njih 300 su bili su direktno na njihovoj meti. Talibani izvode skoro svakodnevne napade uglavnom usmjerene na bezbjednosne snage.

Talibani su odbacili pozive za prekid vatre dok vode pregovore sa SAD o završetku 18-ogodišnjeg rata. Grupa povezana sa Islamskom državom u međuvremenu sprovodi napade na bezbjednosne snage kao i na manjinske šiite.

SAD su zvanično završile svoju borbenu misiju u Afganistnu 2014. godine ali i dalje pružaju znatnu vazdušnu i drugu podršku lokalnim snagama koje se bore protiv obje ove grupe.

Richard Bennet iz UN misije u Afganistanu rekao je da snage u sukobu mogu da daju različita objašnjenja za ove najnovije podatke, da opravdaju svoju vojnu taktiku, i dodao da bi situacija za obične Afganistance bila popravljena ne samo kad bi se držalo međunarodnog humanitarnog prava nego i kad bi se smanjio intenzitet borbi.

U izvještaju se navodi da je broj civilnih smrti i povreda smanjen za četvrtinu u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti period prošle godine, kada je zabilježen rekordan broj nastradalih. Broj civilnih žrtava kao posljedica napada pobunjenika pao je za 43 posto u tom periodu.  U izvještaju se precizira da je jedan od tri smrtna slučaja nastao u kopnenim borbama a jedna petina je izazvana bombama pokraj puta. Oko 14 posto je nastradalo kao posljedica vazdušnih udara.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*