Žene spavaju manje od muškaraca, a razloga je mnogo

Mnoge žene često se pitaju zašto su stalno umorne. Objašnjenje na ovo pitanja dala je Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije. Novo istraživanje otkrilo je da prosječna žena u Velikoj Britaniji gubi tri sata sna u noći, što na godišnjem nivou znači otprilike 1095 sati sna manje. Za to su dijelom krivi muškarci, na prvom mjestu njihovo hrkanje, a drugi faktori su bol zbog menstrualnog ciklusa i buđenja zbog djece.

Firma “Benson for Beds” ispitala je navike spavanja 2000 parova. Ispostavilo se da zbog nedostatka sna žene imaju manje samopouzdanja, a i veća je vjerovatnoća da će se nezdravo hraniti ako su umorne.

Trećina žena kaže da se budi svaku noć, dok jedna od dvije tvrdi da je hronično nenaspavana. S druge strane, samo dvojica od deset muškaraca izjavili su da im se remeti san.

Jedan od tri ispitanika kazao je da ih iscrpljenost čini depresivnim, a čak 73 posto da su zbog toga na rubu živaca.

Osim što utječe na mentalno zdravlje, nedostatak sna može uzrokovati i niz drugih zabrinjavajućih problema.

“Hroničan umor i loš san izlažu vas povećanom riziku od pretilosti, bolesti srca i dijabetesa te skraćuju životni vijek. Većina odraslih za normalno funkcioniranje treba osam sati sna, ali nekima je to previše, a drugima premalo. Važno je saznati šta je za vas idealno i onda se truditi to postići”, pojašnjavaju stručnjaci iz Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije.

Njihova preporuka je da manjak sna pokušate nadoknaditi vikendom kad uglavnom imate manje obveza.

Žene.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*