Ovo je pet namirnica koje mogu pomoći u sprečavanju nastanka raka prostate

Rak prostate jedan je od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Iako ne možete izbjeći razvoj ove bolesti kada se pojavi, zdrava prehrana može umanjiti rizik od njenog nastanka, piše Men's Health. Stručnjaci iz različitih krajeva svijeta vršili su istraživanja kako bi se dobila lista od pet namirnica koje mogu pomoći u sprečavanju nastanka karcinoma prostate. Na iznenađenje mnogih, te namirnice su kurkuma, lubenica, artičoka, sardine i mrkva.

Kurkuma

Ovaj žućkasti začin sadrži kurkumin, spoj koji može imati protuupalna svojstva. Studije pokazuju da kurkumin remeti način metabolizacije ćelija raka prostate. Najnovija japanska istraživanja učvrstila su ideju da ovaj spoj suzbija širenje ovih malignih ćelija.

Lubenica

Za svaka dva miligrama likopena koji su sudionici konzumirali svakodnevno, doživjeli su pad od jedan posto u riziku od razvoja karcinoma prostate, pokazalo je istraživanje univerziteta u Illinoisu iz 2017. godine. To se možda ne čini mnogo, ali vrlo mala količina lubenice sadrži od 9 do 13 miligrama likopena koji ima blagotvorne učinke na sprečavanje razvoja malignih oboljenja.

Artičoka

U samom središtu ovog povrća nalazi se antioksidans ferulinska kiselina, koja može smanjiti rast ćelija raka prostate. Nedavna italijanska studija utvrdila je da dijeta bogata ferulinskom i kofeinskom kiselinom (koja se također nalazi u kafi) može smanjiti rizik od nastanka raka prostate.

Sardine

Ribe koje žive u hladnim vodama poput sardina sadrže omega-3 masne kiseline koje mogu poboljšati zdravlje ćelija prostate, kaže urolog David A. Levy. Uzimanje više omega-3 masnih kiselina može uveliko ubrzati metabolizam ćelija ovog muškog spolnog organa, a razlika se može uočiti za samo šest sedmica, kaže dr Levy.

Mrkva

Spoj odgovoran za dobar vid također može pomoći i u zaštiti vaše prostate. Muškarci koji su češće jeli mrkvu imali su 65 posto manje vjerovatnoće da će razviti rak prostate od muškaraca koji su jeli manje, pokazalo je nedavno vijetnamsko istraživanje. Zašto? Karoten u mrkvi može biti “bioraspoloživiji” nego u drugim namirnicama, a to znači da vaše tijelo može bolje apsorbirati hranjive tvari iz mrkve.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*