Singl “Dark Horse” američke pjevačice Katy Perry je plagijat

Katy Perry je plagirala pjesmu “Dark Horse” iz 2013. godine, presudio je sud u SAD-u. Pjevačica je svjedočila na suđenju koje je trajalo čak sedmicu, negirajući da je ikada čula pjesmu “Joyful Noise” repera Flamea iz 2009. godine prije nego što je snimila svoju numeru.

Tokom suđenja advokatski tim Katy Perry opisao je ritam obje pjesme kao “uobičajen”, tvrdeći da se zbog toga reper Flame, pravog imena Marcus Tyrone Gray, ne može žaliti na kršenje autorskih prava.

“Oni pokušavaju uzeti primat nad osnovnim, sastavnim dijelovima muzike, abecedi muzike koja bi trebala biti dostupna svima”, rekla je advokatica Christine Lepera tokom završnih riječi na sudu prošle sedmice.

Međutim, pravnici koji su zastupali Flamea tvrdili su još 2014. godine da su Katy Perry i njen tim plagirali važan dio pjesme i da nije riječ o slučajnosti.

Danas, 30. jula, sud će započeti rad na procjeni štete koju američka pjevačica treba platiti reperu.

Singl “Dark Horse” objavljen je 2013. godine na četvrtom studijskom albumu Katy Perry “Prism” i ova pjesma je jedan od njenih najvećih hitova. U svijetu je prodano više od 13 miliona primjeraka, a spot za ovu pjesmu prvi je uradak umjetnice koji je postigao milijardu pregleda na YouTubeu.

Ukupno, spot je pregledan više od 2,6 milijardi puta od njegovog objavljivanja 2014. godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*