Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora ‘Audija’

Njemačko tužilaštvo saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv bivšeg direktora “Audija” Ruperta Stadlera zbog umiješanosti u aferu sa varanjem na testovima emisija gasova unutar “Volkswagen grupe”.

Tužilaštvo u Munchenu saopštilo je da su Stadler i još tri osobe optuženi za izdavanje lažnih certifikata i praksu nelegalnog reklamiranja.

Ostala tri lica optužena su i da su razvila motore za “Audi”, “Volkswagen ” i “Porsche” koji su sadržavali uređaje za lažiranje podataka o emisijama gasova, dodaje se u saopštenju.

Stadleru se stavlja na teret da je “bio upoznat sa manipulacijama najkasnije od kraja septembra 2015. godine”, ali da potom nije spriječio prodaju obuhvaćenih automobila “Audija” i “Volkswagen “.

Stadler je uhapšen sredinom juna 2018. godine u okviru šire istrage o prevari sa emisijama gasova u “Audiju”, koji je dio “Volkswagen grupe”.

“Volkswagen”, koji je suočen sa troškom od više milijardi dolara zbog ovog skandala, raskinuo je ugovor sa Stadlerom tokom krivične istrage o njegovoj odgovornosti.

Među optuženima su i bivši menadžer u “Audiju” i “Porscheu” Wolfgang Hatz i dvojica inženjera, rekli su izvori upućeni u ovaj slučaj.

(Srna/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*