Sjeverna Koreja ponovno testirala rakete kratkog dometa

Samo nekoliko dana nakon što je lansirala dvije slične rakete, Sjeverna Koreja u srijedu rano ujutro ispalila je još dvije balističke rakete kratkog dometa, objavila je južnokorejska vojska.

Lansiranje je izvedeno s istog dijela istočne sjevernokorejske obale kao i prethodno 25. srpnja, objavilo je južnokorejsko zapovjedništvo koje s američkim snagama namjerava uskoro održati zajedničke vojne vježbe.

Prema tom izvoru balističke rakete preletjele su oko 250 kilometara i čini se da su slične onima ispaljenima prošlog tjedna.

“Potezi Sjeverne Koreje ne pomažu ublažavanju vojnih napetosti, niti pomažu održavanju zamaha za pregovore koji su u tijeku”, rekla je južnokorejska ministrica vanjskih poslova Kang Kyung-wha i pozvala Sjevernu Koreju da obustavi raketne pokuse.

Bijela kuća, Pentagon i State Department još se nisu oglasili. I američki predsjednik Donald Trump i američki državni tajnik Mike Pompeo u prvim rekacijama nakon prošlotjednog lansiranja umanjili su važnost tih poteza izražavajući nadu da će se diplomatski napori oko dogovora sa Sjevernom Korejom nastaviti.

Lansirane rakete KN-23 dizajnirane su za izbjegavanje proturaketnih sustava jer se jednostavnije sakriju, lansiraju i manevriraju u letu, kažu stručnjaci.

Južnokorejski ministar obrane Jeong Kyeong-doo rekao je da je zasutavljanje tog modela rakete teško iako bi ih protukaretni južnokorejski sustavi mogli otkriti i presresti.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da novo lansiranje nema utjecaja na japansku sigurnost.

Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un susreli su se 30. lipnja u demilitarizranoj zoni između dviju Koreja no Pjongjang je nakon toga optužio Washington da je prekršio obećanje planiranjem zajedničkih američko-južnokorejskih vojni vježbi u kolovozu te je otvorio mogućnost promjene odluke o zamrzavanju testiranja nuklearnih raketa i raketa dugog dometa koja je na snazi od 2017.

(Hina/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*