Tenzije u Hormuškom moreuzu uzrokovale pomorsku operaciju

Iranska zapljena tankera pod britanskom zastavom podstakla je Veliku Britaniju da predloži pokretanje pomorske bezbjednosne operacije.

Sjedinjene Američke Države službeno su pozvale Njemačku da, uz Francusku i Veliku Britaniju, učestvuju u obezbjeđenju trgovinskih aktivnosti u Hormuškom moreuzu.

Napetosti u tjesnacu su u usponu otkako se Iran suočava s ekonomskim pritiscima zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma i uvede sankcije na izvoz iranske nafte.

Iranska zapljena broda “Stena Impero” pod britanskom zastavom i panamskog MT Riaha u Hormuškom tjesnacu potaknula je Veliku Britaniju da predloži pokretanje pomorske sigurnosne operacije u regiji.

Podsjećamo, početkom srpnja, britanski kraljevski marinci sudjelovali su u zapljeni iranskog tankera nafte kod Gibraltara, britanskog prekomorskog teritorija.

Ujedinjeno Kraljevstvo kaže da je tanker bio osumnjičen da je prekršio sankcije za isporuku nafte u Siriju.

Iranci su protivpravno zaplijenili brod pod zastavom Velike Britanije i ako Iranci žele da budu prihvaćeni kao odgovorna članica međunarodnezajednice, moraju se pridržavati sistema međunarodne zajednice koji sezasniva na pravilima.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio je ranije kako je moguć rat ako Iran nastavi plijeniti trgovačke brodove drugih zemalja.

Prema njegovim riječima, “u eventualnoj nekontroliranoj vojnoj eskalaciji ne može biti pobjednika, već samo poraženih”. Stoga je pozvao čelnike Irana da se pridržavaju “odgovornosti i ne nastave spiralom eskalacije”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*