Vlada FBiH riješila nedoumice: Izjednačena prava za penzionisanje policijskih službenika svih nivoa

Vlada FBiH je danas, na zahtjev Federalnog zavoda za zapošljavanje, utvrdila mišljenje kojim su izjednačena prava za penzionisanje policajaca na državnom nivou sa pravima njihovih kolega na nivou FBiH i kantona.Mišljenje se odnosi na državne policajce SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji su zbog ovih nedoumica imali niže penzije nego policijski službenici sa drugih nivoa.

Riječ je o pravilnoj primjeni člana 104a Zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH. Mišljenje su pripremala dva ministarstva – Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača objasnio je da se radi o pitanju koje je trebalo riješiti za sve policijske službenike u BiH koji imaju prebivalište na teritoriji FBiH.

“Trebalo je da se obuhvate oni koji rade u kantonalnim, federalnom MUP-u i policijskim agencijama na teritoriji BiH, a imaju prebivalište u FBiH. S obzirom da je PIO imao nejasnoća, tražio je dodatno tumačenje. Dva ministarstva dala su svoje mišljenje i ono je danas bilo na Vladi”, objasnio je Drljača.

Radi se o jedinstvenoj definiciji za sve policijske službenike, bez obzira na kojem nivou rade, kako bi imali jednak tretman. Podsjetio je da je Ustavom BiH propisana isključiva nadležnost entiteta za oblast PIO-a, a da oni sa prebivalištem na teritoriji FBiH pod jednakim uslovima uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje Federalnom zavodu PIO.

“Mišljenja smo da treba primjenjivati iste propise kod penzionisanja i načina izračuna penzija policijskih službenika na državnom nivou kao i onih na nivou FBiH. To je suština tumačenja. Kada je riječ o visini penzije, Prema Zakonu u PIO-u to se utvrđuje kroz bodovni sistem, ukoliko nije drugačije propisano”, pojasnio je ministar Drljača.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je poručio da su svi policijski službenici potpuno jednaki, da imaju ista ovlaštenja i da postoji pravni osnov za ovu uredbu.

“Nema nikakvog razloga da ih razdvajamo jer rade isti posao. Ovo je samo jedan od načina da PIO lakše primjenjuje ove zakone. Mislim da ćemo s ovim zaključcima, koje je Vlada danas jednoglasno usvojila, otkloniti dilemu koju smo dosad imali, inače bismo doveli u diskriminirajući položaj određeni broj službenika, a vi znate da će ubuduće oni moći prelaziti iz jedne agencije u drugu”, objasnio je Čampara.

On je dodao da se ovo tiče penzionisanja, ali da visina plate i druga prava zavise od zakona o policijskim službenicima i zakona o unutrašnjim poslovima.

“Nažalost, mi imamo decentralizirani policijski sistem gdje svaki kanton mora donijeti ove zakone. Tako imamo 10 kantona i 10 tih zakona, federalni nivo gdje donosimo poseban zakon za taj nivo, kao i državni. U RS-u je mnogo lakše upravljati, raditi i izdvajati budžetska sredstva jer postoji hijerarhijska subordinacija, ali mi se moramo pridržavati ustavno-pravnog uređenja koje je na snazi”, kazao je Čampara.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*