Kako da pomognete djetetu da se izbori s problemom prekomjerne tjelesne težine

Blizu 17 posto djece i tinejdžera u SAD-u ima prekomjernu tjelesnu težinu, a gotovo jednak broj djece je pretilo. Međutim, interesantno je da oni tinejdžeri, ali i stariji ljudi, koji su pod stresom zbog svoje težine imaju tendenciju da dobiju dodatne kilograme, pokazalo je istraživanje Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a.

Što je još gore, prekomjerna težina dovodi mlade u opasnost da dobiju doživotne zdravstvene probleme. No, u ovoj situaciji niste bespomoćni. Radna grupa endokrinog društva SAD-a ima smjernice za pomoć djeci da izgube kilograme kroz promjene životnog stila – što je izazov, ali je ipak izvodljivo.

Najprije, uključite pedijatra u ovaj proces. On može odrediti pravi broj kalorija za vaše dijete i pomoći vam da modificirate način života svog djeteta. Da bi bile uspješne, ove promjene moraju biti usredsređene na porodicu, a ne samo na dijete.

Ključni dijetalni koraci su smanjivanje nezdrave i visokokalorične brze hrane, pića zaslađenih šećerom, hrane bogate rafiniranim šećerima i kukuruznim sirupom s visokim sadržajem fruktoze, hrane s visokim udjelom masti, prerađene hrane i, za djecu stariju od dvije godine, namirnice koje sadrže veliku količinu zasićenih masti.

Također, važno je da vježbate i da naučite djecu kako da vježbaju. Trebate ih navoditi da redovno užinaju, planirajte redovne obroke i pomozite im da izbjegnu konstantno uzimanje grickalica i slatkiša tokom dana, posebno nakon škole i iza večere. Pazite da njihove kalorije dolaze iz preporučenog unosa dijetalnih vlakana, proteina, voća i povrća, a ne bezvrijedne hrane.

Isto tako, djeca bi trebala započeti s 20 minuta umjerene do energične tjelesne aktivnosti dnevno i postepeno raditi do sat svakog dana. Kratkotrajne serije vježbi odlična su alternativa kada dijete želi jesti zbog dosade ili stresa.

Pomozite djeci da izbjegnu sjedeće zabave poput igranja videoigara i gledanja televizije. Ograničite vrijeme koje djeca provode ispred ekrana na jedan do dva sata dnevno.

Budite strpljivi i težite postepenim rezultatima. Operacija i lijekovi za gubitak kilograma samo su preporučeni u ekstremnim situacijama, kada dijete dosegne određenu starost i zadovolji druge kriterije, piše Health24.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*