Sedam pripadnika OSBiH otputovalo na vojno takmičenje u Estoniju

Sedam pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine otputovalo je u Estoniju na Međunarodno vojno takmičenje “Admiral Pitka Recon Challenge 2019”, saopćilo je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine. Takmičenje “APRC (Admiral Pitka Recon Challenge) 2019” je prilika za ispitivanje i provjeru sposobnosti vojnih vještina do nivoa tima.

Dobri rezultati iz prethodne godine bili su dodatni motiv da se pripremama pristupi na način kako bi se zadržao prethodno dostignuti uspjeh i eventualno postigao bolji. Zajednički štab Oružanih snaga BiH kao nosilac ove aktivnosti je upravo iz tog razloga i ove godine odabrao Vojnoobavještajni bataljon Brigade taktičke podrške kao jedinicu koja će izvršiti kompletnu pripremu za ovo takmičenje.

Pripreme su izvršene u junu i julu 2019. godine u skladu s planom priprema za učešće na navedenom takmičenju. Plan je sadržavao sljedeće nastavne cjeline: taktički marš, navigacija i topografija, operativni termini i grafički simboli, naoružanje i oprema, tehnike preživljavanja, prepoznavanje naoružanja i opreme po NATO standardima, tehnike izvještavanja i pravljenje skica, radio-procedure, prepoznavanje i uklanjanje municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES), prva pomoć, obuka na vodi i alpinizam.

Takmičenje se sastoji od rješavanja raznih vojničkih zadataka i drilova, kretanja nepristupačnim i močvarnim terenom, te izbjegavanja snaga OPFOR-a, koji su raspoređeni unutar zone kretanja.

Nominovani pripadnici Oružanih snaga BiH koji su učestvovali na pripremama su pokazali visok profesionalizam i požrtvovanost u radu. Pripreme su zahtijevale izuzetnu psihofizičku izdržljivost i koncentraciju. Nakon završenih priprema, u koordinaciji sa Zajedničkim štabom Oružanih snaga BiH, izabrano je sedam profesionalnih vojnih lica (PVL) koji će predstavljati tim Oružanih snaga BiH na jednom od najtežih izviđačkih takmičenja u svijetu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*