Objelodanjeni uslovi za puštanje Šešelja na slobodu

Sudsko vijeće Haškog Tribunala danas je zvanično objelodanilo uslove pod kojim je na privremenu slobodu pušten lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, a među kojima nije istaknuto da on mora prestati širiti mržnju i pozivati na stvaranje Velike Srbije, zbog čega je, između ostalog, i optužen u Hagu.

U saopćenju iz Haga navodi se da se od Šešelja traži da po dolasku u Srbiju preda pasoš vlastima, da ne stupa u bilo kakav kontakt sa žrtvama i svjedocima u procesu protiv njega i da ni na koji način ne pokušava da na njih utiče.

Od lidera radikala se traži i da ni na koji način ne utiče na pravosudnu proceduru i da se pred sudom u Hagu pojavi po upućenom pozivu.

Tribunal je od vlasti Srbije zatražio da Šešelju ne izdaju novi pasoš kojim bi mogao da putuje bez dozvole sudskog vijeća.

Lider SRS-a se 12. novembra poslije skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je 6. novembra odluku da Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu, a Vlada Srbije prethodno je tribunalu dostavila garancije za njegovo oslobođenje.

Prema navedenim uslovima, koji su danas objelodanjeni, Šešelju nije zabranjeno da na privremenoj slobodi nastavi širiti mržnju među narodima, da poziva na stvaranje Velike Srbije na uštrb susjednih zemalja, da poziva na rušenje legalne vlasti itd.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*