Više ni povećanje plata neće zadržati građevince u RS-u

Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti u RS Dragana Vrabičić pozvala je poslodavce na pregovore o povećanju plata, jer taj sektor ima konstantan odliv kvalifikovane radne snage.”Ali, ni to nije natjeralo poslodavace da povećaju plate. Bojim se da je došlo vrijeme da ih čak ni određena povećanja plate neće zadržati ovdje”, upozorila je Vrabičić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Očekuje da 2. septembra budu održani razgovori sindikalaca i poslodavaca, ali i dodaje da se predugo čekalo na povećanje plata.

Prosječna plata u građevinarstvu je 630 KM, a u komunalnom sektoru 736 KM, ali u prosjek zarada ulaze primanja menadžmenta, zbog čega to, kako kaže, nije stvarni prosjek.

“Radnici su ostavljeni na milost i nemilost dobrih i loših poslodavaca. U komunalnom sektoru potpisan je poseban kolektivni ugovor, ali je od tada tri puta rasla najniža plata, pa je već srednja stručna sprema došla na nivo najniže plate, zbog čega je ovaj kolektivni ugovor prevaziđen”, kazala je ona.

Tvrdi da nije dobra komunikacija s poslodavcima.

“Poslodavci su dobili velike benefite od Vlade RS-a, ali se pokazalo da nisu baš raspoloženi da to podijele sa radnicima”, istakla je Vrabičić.

Predsjednica sindikata Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS-a Silvana Radulović istakla je da nisu dobili sedam plata i nisu im uplaćeni doprinosi.

“Sve je to dovelo do odliva kvalifikovane snage, koje stranci dočekuju raširenih ruku. Institut može doći u situaciju da bude zatvoren, likvidiran ili dođe u privatne ruke”, kazala je Radulović.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*