Izvršeno 128 kontrola i otkrivena 42 neprijavljena radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH (PUFBiH) su u toku inspekcijskog nadzora koji je proveden 1. augusta u svih 10 kantona u Federaciji BiH izvršili 128 kontrola. 

Inspekcijski nadzor je proveden na području: Novog Sarajeva, Ilidže, Novog Grada, Starog Grada, Centra, Zenice, Visokog, Tešnja, Zavidovića, Maglaja, Mostara, Čapljine, Tuzle, Srebrenika, Kalesije, Gradačca, Gračanice, Živinica, Lukavca, Ljubuškog, Širokog Brijega, Posušja, Tomislavgrada, Livna, Cazina, Bihaća, Bosanske Krupe, Velike Kladuše, Viteza, Travnika, Busovače, Orašja, Odžaka i Goražda.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 42 neprijavljena radnika, 22 obveznika koji nisu evidentirali promet, devet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 16 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 17 objekata, a u 61 slučaju izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 148.200 KM – saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

U saopćenju se navodi da će Porezna uprava nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

– Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci – navodi se u saopćenju.

Porezna uprava poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

– Pozivamo porezne obveznike da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata – navode iz Porezne uprave FBiH.

Dodaju da će Porezna uprava na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Također, Porezna uprava poziva sve radnike koji rade ‘nacrno’ da o tome obavijeste Poreznu upravu. Ističu da će samo na taj način moći ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi.

Porezna uprava poziva i sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Porezna uprava naglašava da države koje nemaju uređen porezni sistem su na veoma niskom nivou razvoja, nestabilne su, imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država – navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*