Slijepi sprinter Omar Bojčić debitovao na SP-u i postavio novi lični rekord

Bh. slijepi sprinter Omar Bojčić debitovao je danas na Svjetskom juniorskom paraatletskom prvenstvu, u kategoriji T11-T13 u Švicarskoj, gdje je zauzeo 18. mjesto.

Jučer je bila ceremonija otvaranja ovog prvenstva, a među 43 zemlje svijeta našla se i BiH sa jednim predstavnikom Omarom Bojčićem koji se takmičio u diciplini 100m u kategoriji T11 – T13.

Kategorija T11-T13 je kategorija u kojoj nastupaju slijepi i slabovidni, odnosno tri vrste trkača sa tri različite poteškoće u vidu. Trkač T11 je potpuno slijep, trči sa povezom na očima i vodičem, trkač T12 je djelimično slijep, malo vidi, trči bez poveza na očima, ali trči sa vodičem, trkač T13 je djelimično slijep, najviše vidi od ove tri kategorije ali ne vidi normalno i u potpunosti, trči bez poveza i bez vodiča.

Nakon istrčanih svih grupa sa svim učesnicima, program za obradu rezultata po zadanim pravilima i kalkulacijama dodaje određeni procenata vremena trkačima T12 i T13 kako bi izbalansirao ovu kategoriju i nakon toga to je ukupni redoslijed. Na ovaj način Omar je zauzeo osamnaesto mjesto u svijetu, a u individualnoj kategoriji T11 bio je četvrtoplasirani, sa svojim novim ličnim rekordom 13.07 sekundi.

Kako je to danas izgledalo možete pogledati na videu od 30 minute: Omar Bojčić je u sedmoj stazi, a njegov vodič Muhamed Trle u osmoj.

“Mogu biti zadovoljan, prvenstveno zbog istrčanog ličnog rekorda i zbog toga što sam sad iskusniji za jedno veliko iskustvo. Ovo mi je podstrek da treniram još više i još jače da se u budućnosti pojavim na svim velikim takmičenjima i tu pokušam doći do prve medalje za slijepe atletičare”, poručio je Omar.

Trener Elmir Ćerimagić poručio je da je veoma zadovoljan jer biti osamnaesti u svijetu nije mala stvar.

“Pored ličnog rekorda i plasmana ovim takmičenjem puno smo naučili svi, jer dosad nismo bili na paraatletskim takmičenjima i ovo nam je prvo oficijelno takmičenje. Prije ovog šampionata Omar i Muhamed su trčali na 4. Atletskom mitingu Novi Grad Sarajevo i to smo iskoristili kao priliku za testiranje njih dvojice. Koliko god paraatletsko takmičenje izgledalo isto kao obično, mnogo se razlikuje po pravilima i procedurama, ali sad je to za nas već prošlost jer nam je ovo veliko iskustvo s kojim ćemo dosta lakše nastupati na sljedećim velikim takmičenjima od kojih će nekad zasigurno biti i Olimpijada”, istakao je Ćerimagić.

On je pozvao djecu i omladinu, bez obzira da li su osobe sa invaliditetom ili osobe bez invaliditeta, da se učlane u AK Novi Grad Sarajevo i okušaju u atletici.

“Možda su upravo oni sljedeći reprezentativci koji će predstavljati svoju domovinu na nekom velikom takmičenju”, dodao je, a našem paraatletskom timu zaželio puno nastupa na svim budućim velikim takmičenjima i da ostvare što bolje plasmane.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*