Pokreće se inicijativa da pjesma “Zemljo moja” bude nova himna BiH

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine i službeno će pokrenuti inicijativu da svima dobro poznata pjesma „Zemljo moja“ postane nova himna Bosne i Hercegovine.

Mislim da ne postoji nitko u Bosni i Hercegovini tko ne pozna ovu prelijepu pjesmu koju je napisao Kemal Monteno, a kojom su se sredinom 70.-ih godina prošlog stoljeća proslavili skupina Ambasadori i Ismeta Dervoz, tada Krvavac. Tekst je potpuno neutralan, jer pjeva o ljubavi čovjeka prema domovini i po tome je univerzalan, tako da kao takav mogu svi prihvatiti. Melodije, istina za volju, nema klasičnu formu himne, ali to ne treba smetati. Bosna i Hercegovine je posebna zemlja, zašto ne bi imala i posebnu i jedinstvenu himnu.

Uostalom, uz dobar aranžman i simfonijsku izvedbu mislim da se i taj ‘nedostatak’ može ukloniti. Svi govore kako smo sada na prekretnici prema boljem. Evo, neka ovo bude neki dobar početak na kojem se može pokazati opredijeljenost da svi zajedno gradimo sretniju budućnost. Ne treba zaboraviti da aktualnu himnu nisu usvojili predstavnici vlasti, već je himna, ako mogu grubo reći, nametnuta.

Već godinama se pokušava osmisliti tekst za sadašnju himnu, ali bezuspješno. Dakle, evo prilike da bh. političari izglasaju zajednički novu himnu, koja će i na taj način biti i bolje prihvaćena“, kazao je predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Vanja Gavran dodajući kako će ovu inicijativu uputiti prije svega Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, čim bude konstituiran novi saziv.

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.