Prve grupe hadžija iz BiH sutra kreću u Mekku

Posljednji avion s vjernicima iz Sarajevskog muftijstva jučer je sletio u Medinu, čime je kompletiran dolazak svih budućih hadžija iz BiH, javlja Anadolu Agency (AA). 

Ove godine hadž, petu islamsku dužnost, obavit će 1.680 vjernika iz BiH u pratnji 38 vodiča i četiri šerijatske konsultantice.

Izet ef. Čamdžić, koordinator vodiča, prenio je dio raspoloženja koje je prisutno među hadžijama.

“Atmosfera među hadžijama je izuzetna, a raspoloženje na veoma visokom nivou. Zdravstveni bilten je vrlo zadovoljavajući. Sve naše hadžije su u dobrom zdravstvenom stanju i osjećaju se pozitivno“, naveo je efendija Čamdžić.

O zdravlju hadžija brine se ljekarski tim koji čini šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara.

Muhamed Ekrem Temim, šef ljekarskog tima, također je potvrdio da su sve hadžije dobro. Istakao je da se njegov tim brine za pružanje ne samo medicinske pomoći već i moralne i psihičke podrške svim hadžijama 24 sata na dan. Posebno je pohvalio uslove koje je Ured za hadž obezbijedio za ljekarsku ekipu, počevši od nabavke svih neophodnih lijekova i opreme, pa do samog prostora za rad.

Nakon što su posjetili Poslanikovu, a.s., džamiju i u njoj klanjali džuma-namaz zajedno s milion drugih vjernika, danas će posljednja pristigla grupa hadžija obići znamenitosti Medine. U isto vrijeme, hadžije koje su prve stigle u Medinu vrše posljednje pripreme za odlazak, s obzirom da sutra ujutro kreću put Mekke, čime će ujedno započeti i obavljanje hadžskih obreda.

Prije polaska u Mekku, hadžije će zaogrnuti bijele ihrame i organizirano otići na mikat Zu-l-Hulejfu, gdje će donijeti odluku o činjenju umre. Neposredno po dolasku u Mekku, organizovano će otići u Harem radi obavljanja Umranskog tavafa i uputiti se ka Safi i Mervi da obave S'aj. Počevši od nedjelje, u naredna tri dana sve hadžije će autobusima visoke turističke klase biti prevezene u Mekku, da bi im se što više olakšao put dug oko 450 kilometara.

“Rukovodstvo Ureda za hadž uvijek nastoji da našim hadžijama boravak u ovim časnim mjestima učini što ugodnijim i da hadžske obrede obave što jednostavnije, sa što manje tegobe i napora. I ove godine činimo sve što je u granicama naših mogućnosti da to bude tako“, istakao je efendija Čamdžić.

Putovanje u Mekku je ujedno prilika da se hadžije prisjete Hidžre, preseljenja Muhammeda, a.s., zajedno s ostalim muslimanima iz Mekke u Medinu. To je ključni događaj u historiji islama, te je zbog svoje važnosti, a na inicijativu hazreti Omera, Hidžra uzeta kao početak muslimanskog računanja vremena.

(federalna.ba/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*